JapaLkan oduševio publiku u Beogradu!

Beograd, 19. januar 2018. – Već sa prvim taktovima dobro poznatih melodija kao što su Mesečina i Ajde Jano japanska grupa JapaLkan pobrala je simpatije publike! „Ovo je odlično“, „Uživali smo“, „Svaka im čast“ samo su neki od komentara koji su mogli da se čuju tokom koncerta za koji se tražila karta više!

 

Ovo je prvi koncert koji je JapaLkan, poznat po negovanju balkanskog melosa i izvođenju muzike sa naših prostora, održao u Srbiji i to zahvaljući kompaniji Japan Tobacco International i Ambasadi Japana zajedno sa drugim prijateljima iz Srbije i Japana. Zbog velikog interesovanja publike, simpatična grupa Japanaca, koja je i te kako dobro savladala balkanski tradicionalni zvuk, održaće još jedan koncert sutra, u subotu 20. januara u 19h u Centru za kulturu i obrazovanje u Rakovici.

 

JapaLkan-Sava-Centar

 

JapaLkan popularan i van Srbije

 

Naoki Hišinuma, frontmen i glavni vokal grupe, koji svira i trubu, tubu i flugelhorn, osnovao je JapaLkan 2014. godine zajedno sa profesionalnim muzičarima koji su, zahvaljujući svojim izvođenjima, poznati ne samo u Tokiju, već i širom Japana.

 

Svoj naziv grupa duguje pojmovima ,,Japan“ i ,,Balkan“ koji su simbolično spojeni, čime ovi umetnici žele da pošalju poruku razumevanja i prijateljstva dveju kultura, kao i da muzička umetnost ne poznaje granice. Hišinuma, osim sa JapaLkanom, nastupa i sa svetski poznatim orkestrom Shibusa shirazu, sa kojim je obišao veliki broj evropskih država, uključiujući i Sloveniju, dok će povodom koncerta JapaLkana u Beogradu prvi put posetiti Srbiju.

 

 

Takođe, grupa je nastupila i na festivalu Kustendorf 16. januara u okviru redovnog muzičkog programa.

 

Grupa JapaLkan je 2015. godine objavila album pod nazivom ,,’Ajde! ‘Ajde! ‘Ajde!“, a 2017. mini album „Mesečina“. Na njihovom repertoaru nalaze se neke od najpoznatijih i našem narodu omiljenih pesama kao što su ,,Mesečina“, ,,Ajde Jano“, ,,Ederlezi“, ,,Niška banja“, itd. Celokupnom utisku, pored nastupa na srpskom jeziku i jedinstvenog spoja muzičkih instrumenata, značajno doprinose autentične srpske narodne nošnje i opanci, koje su članovi grupe dobili od jedne porodice iz Šumadije nakon što su ovdašnji mediji pisali o njihovom radu sredinom 2017. godine.

 

 

Kompanija Japan Tobacco International je tradicionalno najveći korporativni promoter japanske kulture i tradicije. Pod njenim pokroviteljstvom, Srbiju su prethodnih godina posetili neki od najznačajnijih japanskih umetnika današnjice, među kojima su pozorišna trupa ,,A La Place“, sastav perkusionista ,,Ondekoza„, ,,Gocoo“ bubnjari, tradicionalna grupa ,,Variki“, čuvena pijanistkinja Ingrid Fuđiko Heming i mnogi drugi afirmisani japanski umetnici.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

two × five =