Ritam japanskih bubnjeva opčinio publiku na Kolarcu

Energičan performans čuvene japanske grupe Ondekoza izazvao je oduševljenje publike u Kolarčevoj zadužbini, koja je uz ritmične zvukove tradicionalnih taiko bubnjeva na kratko otputovala na daleki istok. Koncert je realizovan uz podršku Ambasade Japana i kompanije Japan Tobacco International, koja je omogućila da japanski bubnjari nakon Beograda nastupe i u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Sloveniji.

Članovi Ondekoze su u stalnoj potrazi za novim oblicima izražavanja korišćenjem taiko bubnjeva. Fino podešavajući izvođenje svega što je preterano i svirajući do granice svojih fizičkih mogućnosti, veruju da sam zvuk bubnja može da ostavi snažan utisak. Zahvaljujući takvom pristupu, Ondekoza je tokom svoje istorije duge 47 godina uticala na širenje i popularizaciju taiko bubnjeva, posebno van granica Japana.

„Stekao sam utisak da je srpska publika veoma upućena u kulturu i da ima poseban način slušanja, udubljuje se u muziku i posvećeno prati koncert. Mi se zaista trudimo da prenesemo na scenu naš proces rada, koji podrazumeva da se svakodnevnim vežbanjem i treniranjem do granica svojih mogućnosti susrećemo i sučeljavamo sami sa sobom. Drago nam je kada vidimo da publika to ume da ceni.“ izjavio je Norikazu Tomita, član grupe Ondekoza.

„Ondekoza je prva grupa japanskih bubnjara koja je započela stil koncert predstava i aktivno nastupala ne samo u Japanu, nego i u Americi, Evropi i drugim delovima sveta. Njihov ritam Japana veoma je cenjen u svetu, zbog čega verujem da će ovaj koncert doprineti aktiviranju razmene kulture između naše dve zemlje. Ovaj koncert organizovan je zahvaljujući kompaniji Japan Tobacco International koja obeležava 10. godišnjicu proizvodnje u Srbiji. JTI je svojim poslovanjem doprineo poboljšanju srpske ekonomije otvaranjem novih radnih mesta, povećanjem izvoza i nastavljanjem pružanja pomoći na aktiviranju razmene kulture i akademija između naše dve zemlje. Iskoristio bih ovu priliku da se zahvalim kompaniji Japan Tobacco International na doprinosu u učvršćivanju bilateralnih odnosa između Japana i Srbije“, izjavio je Nj.E. Juići Takahara, ambasador Japana u Srbiji.

Grupa je nastala 1969. godine pod vođstvom osnivača Dena Tagajasua, koji je na japanskom ostrvu Sado okupio grupu mladih entuzijasta spremnih da slede njegove ideale. Ondekoza grupa zasniva svoju filozofiju na „Sogakuron” principu, koji nalaže da su trčanje i bubnjanje jedno, jer odražavaju dramatičnost i energičnost života. Članovi grupe žive zajedno u selu Higaši – Čičibu u Japanu, gde svaki dan započinju u 6 sati ujutru trčeći 10 km. Oni veruju da se svakodnevna rutina života odražava u kreativnom izrazu scenskog nastupa i vežbaju telo i duh kroz trčanje, učenje i zajednički život. Veliku pažnju izazvale su njihove maratonske turneje, organizovane u Kini i SAD-u, tokom kojih su bubnjari trčali od grada do grada, u nekim slučajevima čak izlazeći na binu direktno po završetku trke.

Turneju po regionu omogućio je Japan Tobacco International (JTI), najveći korporativni promoter japanske kulture i tradicije koji svake godine predstavlja domaćoj publici japanske umetnike u saradnji sa Ambasadom Japana. Tokom prethodnih godina, JTI je omogućio gostovanja Gocoo bubnjara, tradicionalne grupe Variki, čuvene pijanistkinje Ingrid Fuđiko Heming i mnogih drugih afirmisanih japanskih umetnika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

16 − six =