Znanjem i osnaživanjem u borbi protiv nasilja nad ženama

U organizaciji Autonomnog ženskog centra, a uz podršku Avon akcije „Reci NE nasilju nad ženama“ održan je prvi „Mogu da neću“ prolećni susret devojaka iz cele Srbije, sa ciljem da se, kroz vršnjačku edukaciju i građenje prijateljstva, one osnaže i upoznaju sa temama važnim za njihov individualni i društveni razvoj.

Tokom tri dana, kroz radionice, diskusije i usvajanje novih veština, devojčice i devojke od 15 do 19 godina imale su priliku da se druže i uče o svojim pravima, modelima kvalitetne veze i različitim tipovima nasilja.

Osnažujuće poruke učesnicama susreta poslala je i naša mlada glumica Isidora Simijonović, koja je istakla da je najvažnije sigurnost tražiti i pronaći u sebi: ,,Sigurnost nije u nekom drugom, u partneru, ona je u nama samima, u tome da se takmičimo sa sobom, da radimo na sebi i težimo najboljoj verziji sebe. To je najvažnija borba koju treba da vodimo. Da ne dozvolimo da nas ubede da nešto nije za žene, da žene nešto ne mogu. Nijedna devojčica ne treba da prestane da misli i sanja veliko. Na nama malo starijima je da ih u tome ohrabrimo i podržimo.“

Prolećni susret predstavlja nastavak i unapređenje projekta „Mogu da neću. Ljubav nije nasilje“, prvog u Srbiji koji direktno i otvoreno komunicira sa mladima o tome u kakvim se partnerskim odnosima nalaze. Okupio je 60 mladih devojaka koje su svoje interesovanje za teme položaja žena u društvu pokazale tokom radionica AŽC organizovanih u prethodne tri godine.

Veoma smo zadovoljni što smo uz podršku kompanije Avon na ovaj način unapredili naš višegodišnji projekat. Tokom ovog vikenda izgrađena je mreža ženskog prijateljstva i snage koja nam je neophodna u borbi protiv nasilja. Naša želja je da se ova mreža širi i dalje, a sigurni smo da će se upravo to dešavati po povratku devojaka u svoje zajednice.“ – naglasila je Sanja Pavlović, iz Autonomnog ženskog centra.

Samopoštovanje je naša najveća snaga i preduslov za bolji položaj žene u našem društvu, zaključak je ovog susreta i zajedničke kampanje Avon akcije ,,Reci NE nasilju nad ženama’’ i Autonomnog ženskog centra.

Avon Akcija Reci NE nasilju nad ženama

Pokrenuta 2008. godine, kroz edukaciju javnosti i donacije, Avon akcija Reci NE nasilju nad ženama zalaže se za zaustavljanje nasilja nad ženama. Do sada su u okviru ove Avon akcije, donacijom sigurnosnih sistema opremljene 3 sigurne kuće u Srbiji i podržan projekat Autonomnog ženskog centra „Mogu da neću. Ljubav nije nasilje!“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

fifteen + 3 =