Zgrada kao muzejski predmet

Zašto Muzej 25. maj posle 60 godina postojanja, svojim sadržajem, koncepcijom i programima, daleko prevazilazi značaj i obim poslova koji su pred ovu ustanovu stavljeni u trenutku osnivanja? Kako je postao „muzejski predmet“ Muzeja Jugoslavije i kakav je pristup kada je u pitanju njegova zaštita i fizička obnova?

Zgrada Muzeja 25. maj, centralni objekat u okviru kompleksa Muzeja Jugoslavije, ima izuzetan svedočanstveni potencijal i kao takva je jedinstven „muzejski predmet“. Zahvaljujući posebnim odlikama, kako arhitektonskim tako i kulturološkim, Muzej 25. maj ima jedinstvenu kulturnu, društvenu, umetničku i istorijsku vrednost. Tipičan je predstavnik arhitekture reprezentativnih objekata u Beogradu šezdesetih godina 20. veka, jedan je od prvih namenski izgrađenih muzeja te vrste u Beogradu i Srbiji, a takođe zauzima značajno mesto u stvaralačkom opusu Mihaila Jankovića, jednog od vodećih beogradskih i jugoslovenskih arhitekata tog razdoblja. „Na kraju, sve što je vredno biće umetničko delo i post-festum.” (Mihailo Janković)

Od osnivanja do danas njegova prvobitna funkcija nije se promenila – reč je o javnoj ustanovi sa izložbenim prostorom gde se organizuju stalne i povremene izložbe, sa bioskopskom salom za prikazivanje filmova i održavanje raznih skupova, seminara i predavanja. Impozantan spisak izložbi iz zemlje i inostranstva, u periodu od 1978. do 2022. godine, pored brojnih međunarodnih i domaćih skupova, seminara, predavanja i drugih programa, kao i poseta velikog broja državnika, poznatih ličnosti i delegacija, samo su deo realizovanih aktivnosti tokom pola veka postojanja ovog zdanja.

Muzej 25. maj poklon je Beograda Josipu Brozu Titu za 70. rođendan i mesto je koje i danas nesumnjivo privlači pažnju javnosti i izaziva oprečne stavove.

Beograd, 6. april 2022. godine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

18 − 8 =