Žene pobednice zajedno u borbi za jednako pravo na lečenje 2/3 žena sa metastatskim rakom dojke

Na Kalemegdanu otvorena izložba fotografija autora Nebojše Babića pod nazivom „Zajedno protiv (m)raka“

U susret Nacionalnom danu borbe protiv raka dojke, koji se svake godine obeležava 20. marta, udruženje „Ženski centar Milica“ je na Kalemegdanu organizovalo izložbu fotografija autora Nebojše Babića pod nazivom „Zajedno protiv mraka“. Kroz izložbu je prikazana emotivna priča devet žena iz raznih krajeva Srbije, članica udruženja koje su prošle put od suočavanja sa (m)rakom do pobede nad njim.

Autor izložbe Nebojša Babić je na jedinstven način prikazao snagu žena dok su se borile protiv (m)raka, ali i radost života koji su ponovo osetile. Imala sam rak ali rak nije imao mene; Dobila sam drugu priliku da više volim, sanjam, radujem se, pomažem i delim. Zato želim da inspirišem ljude. Želim da me neko pogleda i kaže: Zbog tebe ne odustajem!; Ne boj se, samo veruj, samo su neke od poruka koje su žene-pobednice uputile svim ostalim pacijentkinjama koje se bore sa mrakom, uz glavnu poruku – Mi, koje smo svoje bitke sa (m)rakom dobile, sada se zajedno borimo za jednaka prava na lečenje svake žene u Srbiji. Da ni jedna od njih više NIKAD ne čeka na terapiju da bi živela ŽIVOT DOSTOJAN LJUDSKOG BIĆA.

Izložbom „Zajedno protiv (m)raka“ pored ličnih, šalje se još jedna snažna poruka – zahvaljujući svojoj snazi, ranom otkriću, ali i dostupnosti inovativnih terapija, ove žene su pobedile rak dojke, ali sada je vreme da žene koje se još uvek bore sa (m)rakom ostvare svoje pravo na uspešno lečenje inovativnim terapijama. U toj poruci se ogleda jedinstvo svih nas“, izjavila je Vesna Bondžić, predsednica Ženskog centra Milica koje je, u septembru prošle godine uz podršku Stručnog veća, predao Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje Inicijativu za uvođenje inovativnih terapija za HR+ HER2- metastatski rak dojke na pozitivnu listu lekova.

Ambasador Švajcarske, gospodin Urs Šmid izjavio je da su inovativne terapije za lečenje metastatskog raka dojke dostupne svim pacijentkinjama u zemljama širom Evrope, među kojima je i Švajcarska. „Ono što je dobra vest jeste da je i Srbija ostvarila značajan napredak u ovom pogledu. Primetna su velika ulaganja u inovativne lekove u poslednjih nekoliko godina i zahvaljujući naporima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, nove savremene terapije za određeni tip metastatskog raka dojke postale su dostupnije za pacijentkinje” izjavio je gospodin Šmid.

Međutim, u Srbiji dijagnoza raka dojke svake godine ipak zakasni za 1.500 žena, što je razlog za činjenicu da je naša zemlja na drugom mestu u Evropi po stopi umiranja, uprkos tome što se nalazi među državama srednjeg rizika po obolevanju. Lekari su saglasni da je glavni razlog za neizvesnu borbu sa metastatskim rakom dojke i ovako nepovoljnu statistiku, pored kasne dijagnostike, upravo nedostupnost inovativnih terapija.

Prof. dr. Lazar Popović, lekar specijalista internističke onkologije na Institutu za onkologiju Vojvodine istakao je da je uz ove inovativne terapije sada moguće veliko poboljšanje kvaliteta i produžetak života pacijentkinja sa metastatskim rakom dojke. „U medicini i farmaciji je napravljen veliki iskorak u u lečenju metastatskog raka dojke, i to kod tipa koji se javlja kod 70% pacijentkinja – HR+ i HER2-. Zahvaljujući naporima Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, inovativne terapije su obezbeđene za lečenje pacijentkinja obolelih od HER2+ raka dojke. Nažalost, za pacijentkinje u Srbiji sa podtipovima HR+ i HER2- metastatskog raka dojke, koji je zastupljen u oko 2/3 slučajeva, inovativne terapije su i dalje nedostupne naglašava dr Popović.

Prof. dr Marijana Milović-Kovačević, onkolog na Institutu za radiologiju i onkologiju Srbije takođe ističe da je pored otkrivanja raka dojke u ranom stadijumu, presudan faktor za poboljšanje ove statistike upotreba inovativnih lekova.

Pacijentkinje sa metastatskim rakom dojke moraju doživotno da se leče, ali ida menjaju terapiju više puta. Razlog za to je što one vremenom postaju otporne na standardne terapije. Zbog toga, nepohodno je hitno uvođenje inovativnih terapija za metastatski rak dojke na pozitivnu listu lekova, koje će pacijentkinjama omogućiti duži i kvalitetniji život. Uzimajući u obzir da su ovakve vrste terapija dostupne u većini zemalja regiona – Albaniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Bugarskoj, smatramo da pacijentkinje u Srbiji zaslužuju isti tretman i jednake šanse za uspešnu borbu sa ovom bolešćuzaključila je dr Milović-Kovačević.

Metastatski rak dojke u brojkama*
33% pacijentkinja se već i u ranim fazama bolesti oseća izolovano od društva
25% pacijentkinja ne oseća da je u stanju da održi porodicu na okupu nakon dijagnoze raka dojke
62% žena se oseća anksiozno ili depresivno svakoga dana
75% žena moralo je da promeni tip radnog odnosa usled dijagnoze raka dojke
59% porodica je osetilo značajan pad prihoda nakon dijagnoze bolesti
*Istraživanje My Time, Our Time, 2019

Beograd, 10. mart 2021.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 × 5 =