Žene izbegle iz Irana i Avganistana izložile svoje radove na sajmu „Rukotvorine života“

„Imam 24 godine i dolazim iz Irana“, ovako svoju priču počinje jedna od stanovnica prihvatnog centra Adaševci i dodaje: „Pre pet meseci sam krenula iz Irana i odmah sam došla ovde. Želim da idem u Nemačku i tamo završim školu. Volela bih da imam dobar posao od kojeg bih mogla da živim.“

 

Ova dvadesetčetvorogodišnja devojka ujedno je i jedna od učesnica sajma „Rukotvorine života“ koji je organizovan sa ciljem da se izbeglim ženama pruži prilika da bolje upoznaju zemlju u kojoj privremeno borave, ljude, ali i da predstave sebe i deo svoje kulture. Sajam je održan u subotu, 16. juna, u prostorijama socijalnog preduzeća Talk&Talk, a u organizaciji Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ.

 

 

Njena mlađa prijateljica, koja je takođe izlagala na sajmu kaže: „Imam 18 godina, i isto dolazim iz Irana. Radila sam u jednoj firmi za šivenje garderobe na mašinama i time bih volela da nastavim da se bavim i kada odem u Nemačku. Volim krojačku radionicu, redovno je posećujem, i zaista verujem da će mi biti od koristi sve što sam tamo naučila“, zaključuje ova osamnaestogodišnjakinja.

 

Na sajmu je učestvovalo ukupno 15 žena izbeglih iz Irana i Avganistana, a izloženi radovi, nakit, odeća i ukrasi, napravljeni su u krojačkoj radionici u prihvatnom centru. Svi posetioci Sajma imali su priliku da „kupe“ izložene predmete simboličnim donacijama, a novac od prodaje biće uložen u dalji razvoj radionice.

 

 

Krojačka radionica, u okviru prihvatnog centra, pokrenuta je sa idejom da se ženama koje borave u Adaševcima pruži prilika da rade na sebi, prepoznajući i razvijajući svoje talente i veštine, istovremeno oplemenjujući svakodnevnicu, što je posebno važno ukoliko imamo na umu da tranzitni period traje i po više meseci.

 

U centru privremeno boravi oko 300 izbeglica, koji osim iz Irana i Avganistana dolaze i iz Sirije, Pakistana, Iraka i Afrike. Svi oni nalaze se u tranzitu i čekaju da se steknu potrebni uslovi kako bi otišli dalje prema zemljama Evropske unije.

 

Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ organizovala je „Rukotvorine života“ u okviru mera za podršku migrantima Nemačke razvojne saradnje. Podršku realizaciji sajma pružilo je socijalno preduzeće Talk&Talk u čijim prostorijama je sajam i održan, kao i partnerske nevladine organizacije Novosadski humanitarni centar i Asocijacija za seksualno i reproduktivno zdravlje Srbije, u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije.

 

O organizatorima

 

Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ

 

Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ od jula 2017. godine sprovodi meru podrške migrantima Nemačke razvojne saradnje. Mera se oslanja na pojačanu potrebu da se tražiocima azila koji se trenutno nalaze u Srbiji i Makedoniji obezbedi pristup adekvatnim informacijama i podrška tokom tranzitnog perioda, kao i mehanizmi za potencijalnu integraciju. Imajući u vidu takav kontekst, osnovni cilj mere je da doprinese poboljšanju položaja i perspektiva tražilaca azila koji borave u centrima, davanjem podrške implementaciji specifičnih, usmerenih na potrebe i adekvatnih, mera podrške integraciji.

 

Talk&Talk

 

Talk & Talk je socijalno preduzeće sa sedištem u Beogradu, savremeno opremljeni centar za održavanje različitih vrsta konferencija i događaja, kao i rad u zajedničkom prostoru – coworking. Pored pružanja kvalitetnih usluga, cilj preduzeća Talk & Talk je poboljšanje socijalnog statusa ugroženih populacija, kroz mogućnost zapošljavanja i izdvajanjem od dobiti preduzeća.

 

Novosadski humanitarni centar (NSHC)

 

Novosadski humanitarni centar stručnim radom i organizovanim delovanjem doprinosi izgradnji humanog građanskog društva, kroz pružanje pomoći i podrške socijalno ugroženim, osetljivim i marginalizovanim grupama i razvoj njihovih potencijala za dostojanstven život; podsticanje aktivizma građana; unapređivanje kapaciteta zajednice za zaštitu i brigu; promociju zdravlja; istraživački rad i obrazovanje.

 

Asocijacija za seksualno i reproduktivno zdravlje Srbije (SRH Srbija)

 

Asocijacija za seksualno i reprodutkivno zdravlje Srbije – SRH Srbija radi na kreiranju okruženja koje će biti oslobođeno diskriminacije i rodno ravnopravno, koje će omogućavati razvoj i napredak svih, podržati slobodan izbor, donošenje informisanih odluka u pogledu različitih aspekata života, uključujući seksualno i reproduktivno zdravlje. Takođe, SRH Srbija radi na podizanju svesti o HIV-u i AIDS-u i podsticanju prepoznavanja razlika među ljudima kao pozitivne komponente društva koja ga obogaćuje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

three × one =