Više od 100 miliona dinara za podršku u borbi protiv Korona virusa

Srpski filantropski forum upućuje na listu prioriteta neophodne opreme

Beograd, 28. mart 2020Fond B92 i Srpski filantropski forum udruženim snagama rade na angažovanju donatora koji, doniranjem sredstava za nabavku neophodne opreme, pomažu u borbi sa Korona virusom.

Potrebe su izuzetno velike, i ove organizacije hitno apeluju na sve koji su u mogućnosti i imaju sredstava da im se obrate. Na listi popisanih prioriteta nalaze se testovi, respiratori, koncentratori kiseonika, monitori vitalnih funkcija, protokomeri za kiseonik, maske za kiseonik, pulsni oksimetri, creva za respiratore, hirurške maske, jednokratna zaštitna odela otporna na tečnosti, zaštitne naočare, štitnici za lice, hirurške rukavice, kombinezoni, kecelje otporne na tečnosti, zaštitna obuća, a u velikom broju mesta neophodni su higijenski i paketi hrane.

Izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma i predsednik UO Fonda B92 Veran Matić poručio je da se za veoma kratko vreme odazvao veliki broj kompanija i da se isporuka nabavljene opreme uveliko obavlja.

„Neophodno je da obezbedimo adekvatne uslove i odgovarajuću zaštitu kompletnog zdravstvenog osoblja. Zdravstveni radnici sa kojima smo  svakodnevno u kontaktu pokazuju izuzetnu posvećenost, a svi oni zajedno zaslužuju da pokažemo isti nivo posvećenosti i pomognemo tamo gde najviše možemo. Naš zajednički cilj je da oboli što manje ljudi, a da za one koje obole lečenje otpočne što ranije u najboljim mogućim uslovima“, izjavio je Veran Matić.

Srpski filantropski forum objavio je spisak kompanija koje su u prethodnom periodu donirale u vrednosti većoj od 100 miliona dinara za podršku u borbi protiv korona virusa.

Veran Matić navodi da je važno da javnost bude informisana o iznosu donacija i ustanovama kojima su upućene jer veruje da će na taj način, dobrim primerom, podstaći i druge kompanije na humanost i solidarnost.

Zahvaljujući međunarodnoj kompaniji koja je želela da ostane anonimna, Klinici za pulmologiju Kliničkog centra Srbije juče je isporučen respirator u vrednosti od 2.124.000 dinara, kao i tri pacijent monitora vrednosti 1.274.400 dinara koja je obezbedio Nordeus. Pored toga, Nordeus je donirao i 2.116.800 dinara za nabavku 1500 testova za korona virus, čija će isporuka biti realizovana do kraja sledeće nedelje.

Ukupno 2700 boca Domestosa i pratećeg materijala kao što su kofe, džogeri, rukavice, isporučeno je Urgentnom centru, Klinici za pulmologiju, Infektivnoj klinici i Klinici za neurohirurgiju KC Srbije, Institutu za onkologiju Srbije i gerontološkim centrima u Beogradu, Pančevu, Obrenovcu, Smederevu i Prihvatilištu za stara lica Beograd. Donator je Unilever, a vrednost donacije je 594.000 dinara.

U KBC „Dr Dragiša Mišović“ – Dedinje isporučeno je 20 pulsnih oksimetara, od čega je 10 nabavljeno zahvaljujući donaciji kompanije Japan Tobacco International u iznosu od 299.520 dinara,  a drugih 10, u vrednosti od 90.000 dinara, zahvaljujući anonimnom donatoru. Nabavljena su i sredstva za kupovinu još 15 pulsnih oksimetara za KBC „Dr Dragiša Mišović“, zahvaljujući zaposlenima u agenciji Chapter 4.

MOL je donirao 3000 paketića, čija je vrednost 231.300 dinara, sa čajem, kafom i energetskim pločicama zdravstvenim radnicima u KBC „Dr Dragiša Mišović“, KC Srbije, KC Kragujevac, a u narednim danima paketići će biti donirani i zaposlenima u KC Vojvodine i KC Niš.

Coca – Cola HBC Srbija je nabavkom 4 kompjutera i isto toliko  štampača u vrednosti od 136.889 dinara omogućila efikasniji rad koordinacionom timu KC Srbije. Lekarima KC Srbije juče je isporučeno 415 komada naočara, kao donacija Evropske konsalting grupe u vrednosti od 67.300 dinara.

Pored navedenih donacija, tokom ove nedelje članice Srpskog filantropskog foruma, donirale su zdravstvenom sistemu Srbije sredstva za nabavku neophodne medicinske opreme. Za nabavku respiratora Elixir fondacija obezbedila je 30 miliona dinara, a AIK banka 28 miliona. Telekom Srbija donirala je 20 miliona dinara zdravstvu za pomoć u suzbijanju epidemije korona virusa. MK Grupa donirala je 6 miliona dinara Institutu za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“, kao i prehrambene proizvode u vrednosti oko 4 miliona dinara, a pored toga ustupila je svoj hotel u Novom Sadu Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“. Hemofarm fondacija donirala je lokalnoj zajednici 3 miliona dinara, tako što je gradu Vršcu uplatila novac za nabavku hrane, dezinfekcionih sredstava i paketa za stare. Fondacija Ana i Vlade Divac prikupila je milion dinara za higijenske pakete za korisnike Crkvene narodne kuhinje u Francuskoj ulici, a nedostaje još 1,6 miliona dinara za redovno mesečno snabdevanje ovim paketima preko 2.600 dece i odraslih korisnika kuhinje. Kao društveno odgovorna kompanija, Nelt je donirao 240.000 evra Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja za nabavku 10 respiratora.

Golijska ledena donira 1680 balona od po 6 litara za nehigijenska naselja, u saradnji sa Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i Bankom hrane.

Preko platforme donacije.rs Džedajski pokret prikupio je preko 300.000 dinara za šivenje maski za zdravstvene radnike na jugu Srbije, ADRA preko 100.000 za pakete za beskućnike, a Catalyst Balkans je prvih 100.000 dinara uputio socijalno ugroženima u Beogradu i Pančevu.

Za zaposlene u KC Srbije Delta Holding obezbeđuje 150 obroka dnevno, a Mc Donald’s 100, dok će Coca – Cola HBC Srbija mesečno donirati 2100 paketa napitaka iz njihovog asortimana, što je oko 100.000 litara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

five × 3 =