Veliki doprinos kompanije Gebrüder Weiss očuvanju ugrožene morske školjke – plemenite periske

Plemenita periska, endemična morska školjka veličine manje od jednog centimetra imena „Orange“ prva je usvojena životinja o kojoj će ubuduće brinuti kompanija Gebrüder Weiss. Ova kompanijase obavezala da će osigurati hranu i za ostalih osam malih i dve odrasle školjke o kojima brinu u jedinom njihovom utočištu – akvarijumu u Puli. Uz to, kompanija Gebrüder Weiss će pomoći i pri nabavci potrebne opreme, kako bi plemenite periske imale uslove za rast i jednoga dana mogle da žive ponovo u svom prirodnom staništu – u Jadranskom i Sredozemnom moru.

U nameri da očuva vrstu plemenite periske, a povodom Međunarodnog dana biološke raznovrsnosti i Dana zaštite prirode, Gebrüder Weiss je među prvim kompanijama prepoznala važnost zaštite i očuvanja ove ugrožene vrste koja je u Sredozemnom moru gotovo nestala. Procene su da ih u Jadranu živi jedva desetak, jer preko 99% svih plemenitih periski na svetu usmrtio jedan novootkriveni parazit.

Kompaniji Gerbuder Weiss je društvena odgovornost duboko ukorenjena u poslovanje na globalnom nivou. Veoma smo ponosni na činjenicu da smo prepoznali napore koje pulski akvarijum ulaže kako bi sačuvao ugrožene morske vrste od daljeg izumiranja“, izjavila je Barbara Bujačić, direktorka kompanije Gebrüder Weiss Hrvatska. Ona je upozorila i na činjenicu da su troškovi čuvanja životinjskih vrsta u strogo kontrolisanim uslovima zaista visoki, te je pozvala i druge kompanije da slede primer Gebrüder Weiss-a i doprinesu očuvanju zaštićenih vrsta.

Plemenita periska ili pinna nobilis pripada porodici lepezastih školjki i najveća je mediteranska endemska školjka. Živi isključivo u Jadranskom moru, na različitim dubinama – od pola metra pa sve do četrdeset metara dubine. Periska je i doslovno plemenita školjka, jer u svojoj glatkoj unutrašnjosti boje sedefa stvara crvenkaste bisere. Zanimljivo je da je ova školjka u svojim mlađim danima muškog pola, a kada ostari ženskog pola, što znači da je hermafrodit. Često vađenje periski i uzrok je tome što je već 1977. godine zabranjeno njeno vađenje iz mora, ali je pored ljudskog faktora, izgradnje luka i zagađenja vode, na brojnost školjki 2016. godine značajno uticao parazit mycobacterium koji je pre nekoliko godina značajno ugrozio njihov opstanak kao vrste. Biolozi su uspeli da održe u životu tek tridesetak školjki tako što su ih izdvojili iz mora, ali je i dalje nepoznanica hoće li se one moći razmnožavati van svog uobičajenog morskog okoliša.

Važnost plemenite periske je velika, jer je kao najveća endemska školjka izuzetan filtrator, koji morsku vodu svakodnevno čisti od velike količine organskih materija. Osim što doprinosi čistoći i bistrini mora, plemenita periska pruža dom mnogim drugim organizmima koji se pričvršćuju za nju ili kreću po njenim ljušturama. Dokazano je i da je plemenita periska odličan pokazatelj promena u okolini, pružajući informacije o biološkom odgovoru na ljudski uticaj na more.

O Gebrüder Weiss
Sa preko 7.400 zaposlenih, 170 sopstvenih filijala i preliminarnim godišnjim prometom od 1,77 milijardi evra (2020) kompanija Gebrüder Weiss spada u vodeća transportna i logistička preduzeća u Evropi. Pod krovom Gebrüder Weiss Holding AG sa sedištem u Lauterahu (Austrija) ova kompanija, pored svojih glavnih oblasti poslovanja na polju drumskog transporta, vazdušnog i pomorskog transporta robe, kao i logistike, obuhvata i niz visoko specijalizovanih rešenja za određene delatnosti i ćerke kompanije – među njima, između ostalog, i logistički konsalting x|vise, tectraxx (specijalistu za visokotehnološka preduzeća), dicall (komunikaciona rešenja, istraživanje tržišta, obuka), Rail Cargo (železnički transport) i servis za dostavu paketa Gebrüder Weiss, suvlasnika austrijskog DPD. Ovakvo koncentrisanje delatnosti omogućava koncernu da brzo i fleksibilno reaguje na potrebe klijenata. Zbog velikog broja ekoloških, ekonomskih i socijalnih mera, ovo porodično preduzeće, čija istorija seže u prošlost više od 500 godina, smatra se i danas predvodnikom na području održivog privređivanja.

Beograd, 25. maj 2021.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

9 + 1 =