USAID nagradio sedam najboljih projekata za unapređenje digitalne pismenosti učenika

Nagrada od milion dinara za pobednike drugog učeničkog konkursa

U velikoj konkunkurenciji na drugom po redu učeničkom konkursu za kreiranja digitalnih obrazovnih sadržaja, proglašeno je sedam pobedničkih projekata koji imaju za cilj da u narednom periodu doprinesu povećanju nivoa digitalne pismenosti učenika, ali i opšte populacije.

Više od 127 timova osnovnih i srednjih škola iz 18 gradova Srbije, kandidovali su svoje ideje u okviru konkursa „Digitalna Ekspedicija Izazov 2021/2022“, takmičeći se za nagradni fond od milion dinara. Pobednički timovi će u narednih šest nedelja realizovati svoje projektne ideje, a pored finansijske podrške imaće i podršku u vidu konsultacija i mentorstva eksperata.

Nagrađeni idejni projekti kreirani su sa ciljem da budu pomoćni nastavni materijal, a raznovrsni po svojim temama, izdvojili su se pre svega kvalitetom i kapacitetom da unaprede digitalni obrazovni resurs. Jedan od takvih je i projekat Bioritam kompjutera koji je osmislio tim osnovne škole „Milena Pavlović Barili“ iz Beograda.

„Na časovima često učimo koristeći digitalne sadržaje. Najviše volim projektnu nastavu jer imamo mogućnost da sami ili u grupi biramo temu koju ćemo istraživati, napravimo dizajn projekta i na kraju prezentujemo svoj rad. Tada razmišljamo, učimo, sarađujemo i družimo se. Najlakše usvajamo znanje kroz igru. Zato smo i mi učenici sami pravili društvene igre i igre na računaru jedni za druge. Drago mi je što i drugi učenici u Srbiji imaju priliku da vide naše radove. Nadam se da će i oni učiti na zabavan način baš kao moji drugari i ja, iz odeljenja IV/4“, izjavio je Strahinja Arsić učenik i član jednog od pobedničkih timova na konkursu.

Konkurs drugu godinu zaredom zajedno realizuju, Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV), Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja (ZVKOV) i Inicijativa „Digitalna Srbija” u okviru programa „Nova pismenost”, koji partnerski sprovode Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Propulsion.

Komisiju za odabir projekata su činili Danijela Šćepanović, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Кatarina Aleksić, ZVKOV, Aleksa Eremija, ZUOV, kao i predstavnici Inicijative „Digitalna Srbija” i organizacije Propulsion.

Nagrađeni projekti u okviru poziva „Digitalna Ekspedicija Izazov 2021/2022“:

Osnovne škole:

  • Bezbedno surfuj, OŠ Sveti Sava, Bajina bašta
  • Englesko srpski rečnik IT pojmova sa izgovorom, OŠ Sveti Sava, Kraljevo
  • Bioritam kompjutera, OŠ Milena Pavlović Barili, Beograd

Srednje škole:

  • Folder mojih emocija, Srednja stručna škola 4.juli, Novi Sad
  • benet.rs – (Be)zbednost na inter(net)u, Matematička gimnazija, Beograd
  • Kompjuter, veštica i ja, Grafička škola, Beograd

Beograd, 2. februar 2022.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

3 × 4 =