Preduzmi ideju – USAID i Inicijativa „Digitalna Srbija” podržavaju inovacije i preduzetništvo

Inicijativa „Digitalna Srbija” i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) pokrenuli su projekat „Preduzmi ideju” koji će u naredne četiri godine podržati kako postojeće tako i buduće preduzetnike na njihovom putu od inovativnih ideja do svetski priznatih startapova. Konzorcijum okupljen oko Inicijative „Digitalna Srbija“ fokusiraće se na promociji predzetničkog načina razmišljanja, jačanju veza između akademske zajednice i privatnog sektora, podsticanje multidisciplinarnog pristupa u razvoju inovacija i drugim temama važnim za dalji razvoj inovacionog ekosistema Srbije.

„Jedan od glavnih elemenata projekta „Preduzmi ideju“ je pomoć mladim ljudima da svoje poslovne ideje pretvore u realan proizvod, da od njih naprave posao. Sjedinjene Države daju podršku ovoj inicijativi zato što verujemo u inovativni potencijal Srbije, i želimo da ohrabrimo promenu starog načina razmišljanja. Želimo da najbolji i najpametniji u Srbiji ne moraju da odu u inostranstvo da bi ostvarili svoje snove i ambicije,” rekao je američki ambassador Entoni Godfri.

„Ovaj projekat je ne samo logičan nastavak velikog posla koji je naša organizacija uradila u prethodnih nekoliko godina, već i prilika da se veliki broj naših partnera sa istom vizijom Srbije okupi i zajedničkim snagama ubrza rast inovacionog ekosistema. Ono što mogu da vam obećam je da ćemo ovaj projekat voditi razmišljajući preduzetnički — bićemo hrabri, hvataćemo se u koštac sa problemima koji deluju nerešivo, tražićemo pomoć kada znamo da postoje pametniji od nas, pravićemo greške, a onda postajati još ambiciozniji. Pred nama su uzbudljive četiri godine,” rekao je Nebojša Đurđević, direktor Inicijative „Digitalna Srbija”, nevladine i neprofitne organizacije sa strateškim ciljem razvoja jake, globalno konkurentne digitalne ekonomije u Srbiji.

Predsednica Vlade Ana Brnabić zahvalila se na podršci USAID-u i istakla da je, nakon značajnih ulaganja Vlade Srbije u infrastrukturu potrebnu za razvoj inovacionog ekosistema koje je Vlada Srbije ostvarila u prethodnom periodu, projekat „Preduzmi ideju“ potpuno logični nastavak.

„Ono što je posebno potrebno sada je da dodatno razvijemo tu kulturu preduzetništva, da ohrabrimo mlade ljude da pokušaju, da preduzmu svoje ideje i da naprave nešto od toga,“ istakla je Brnabić.

Za više informacija o Inicijativi „Digitalna Srbiija“ i projektu „Preduzmi ideju“, posetite preduzmi.rs, i postanite čitalac našeg online biltena projekta.

Beograd, 29. septembar 2021.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

20 − 8 =