Predstavljeni rezultati projekta ”Sa problemima na ti”

Depresija, problemi u školi i porodici – najčešći problemi mlade generacije

Nakon šest meseci besplatne psihološke i karijerne podrške mladima uzrasta od 14 do 19 godina, koju je u okviru projekta “Sa problemima na ti” pružao stručni tim sastavljen od pedagoga, psihologa, andragoga, psihoterapeuta i karijernih savetnika, vođe projekta predstavile su danas rezultate istraživanja i ukazale na najčešće probleme ove generacije. Projekat „Sa problemima na ti“ jedan je od pobedničkih projekata prošlogodišnjeg konkursa „Živi svoju ideju“ SBB fondacije zahvaljujući kojem je dobio 1.900.000 dinara za svoju realizaciju.

U projektnim aktivnostima učestvovalo je preko 900 mladih iz ukupno 58 škola (19 gimnazija, 21 srednje stručne škole, 17 osnovnih škola), jednog učeničkog doma i centra “Jaki mladi” – mladi bez roditeljskog staranja i mladi u riziku. Stručni tim je od decembra prošle godine proveo 534 sati u direktnom kontaktu sa mladima koji su se samoinicijativno prijavljivali za individualna psihološka i karijerna savetovanja, radionice karijerne podrške i tematske psihoedukativne radionice, zahvaljujući kojima je sprovedeno sveobuhvatno istraživanje.

Rezultati istraživanja ukazuju da čak preko 50% mladih koji su se sami obratili za pomoć, pokazuje depresivno raspoloženje i ima problema u školi sa učenjem, izostancima, anskioznošću, nedostatakom samopouzdanja i u odnosima sa porodicom, dok je kod preko 36% mladih detektovan problem koji imaju sa vršnjacima. Nešto manje izraženi su problemi u partnerskim odnosima i drugi ozbiljniji problemi (6.5%) poput samopovređivanja i zloupotreba psihoaktivnih supstanci. Adolescenti su kao svoje najdominatnije probleme naveli neodlučnost pri izboru škole/fakulteta, nedovoljnu informisanost o tržištu rada, zanimanjima i putevima formalnog i neformalnog obrazovanja, kao i nedovoljno poznavanje i osvešćenost svojih kapaciteta, interesovanja, sposobnosti, kompetencija i vrednosti.

„U okviru projekta „Sa problemima na ti“ imali smo priliku da radimo sa preko 900 mladih. Ono što je evidentno jeste da adolescencija nije bezbrižan period, kako se često zamišlja, već mlade muče razni problemi o kojima imaju potrebu da pričaju. I mladi i škole, prepoznali su značaj našeg projekta i nadamo se da će ga donosioci odluka i drugi donatori takođe prepoznati kako bi što veći broj mladih dobio besplatnu podršku.“ – izjavila je Marijana Radulović, koordinatorka projekta „Sa problemima na ti.“

„Ovo je jedan od osam pobedničkih projekata prošlogodišnjeg konkursa „Živi svoju ideju“ kojima je SBB fondacija pružila finansijsku pomoć. Drago nam je što se ovako značajan projekat na kraju uspešno realizovao i doprineo da se prikupe informacije o problemima sa kojima se mladi u Srbiji najčešće suočavaju, sazna o čemu žele da pričaju i koje im veštine nedostaju. Predstavnici projekta su veoma ozbiljno pristupili projektu i istraživanju čiji rezultati mogu i treba da budu relevatni našoj zajednici. Fantastično je što se ovoliki broj mladih ljudi odazvalo tokom prethodnih šest meseci i što su na taj način pokazali da su svesni svojih problema, ali i voljni da sa nekima popričaju, povere im se i sarađuju sa ljudima koji su spremni da ih saslušaju, osnaže i posvete im se na pravi način.“ – izjavila je Jovana Lukić, direktorka SBB fondacije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

sixteen + eleven =