Predstavljena „Strašila“ Berina Tuzlića

Berin Tuzlić, nagrađivani animator i strip umetnik iz Bosne i Hercegovine, predstavio se prvi put domaćoj javnosti u petak, 4. septembra, na otvaranju izložbe stripa „Strašila“, u galeriji „Štab“, koju će svi zainteresovani moći besplatno da pogledaju sve do utorka, 8. septembra.

Izložba je koncipirana iz dva dela – plakata/stripova i projekcije animiranog filma, dok je na otvaranju nastupio i sarajevski bend „Bezbeli Apstraklije“, čiji je Tuzlić član.

„Naizgled dečiji strip „Strašila“ lako se smešta u svet odraslih propitujući osnovnu ulogu i uticaj masovnih medija ka njihovim konzumentima. Kroz ovaj strip, ali i celu izložbu, imao sam želju da poručim javnosti da ne dozvole da im mediji odvuku fokus od njihovih ciljeva, kao i da im ne ukradu sposobnost rasuđivanja, mogućnost igranja i kreativnog stvaranja“ – istakao je na otvaranju Berin Tuzlić, autor stripa i animiranog filma „Strašila“.

Izložba će biti otvorena svakog dana, od 10 do 22 sata, do 8. septembra, u galeriji „Štab“.

02 berin

03 berin

O autoru:
Rođen 1968. godine u Bosni i Hercegovini, Berin Tuzlić je edukaciju u oblasti animacije stekao u svojoj zemlji, kao i u Francuskoj, Kanadi, Danskoj i Hrvatskoj i Zagrebačkoj školi crtanog filma. Na dugometražnom animiranom filmu Šegrt Hlapić u produkciji Croatia filma je radio 1996. godine, a na osnovu već tada prepoznatih rezultata iz oblasti reklamne industrije, animacije i dizajna, francuska televizija Arte bira Tuzlića kao kandidata za program PRIMN francuske vlade za edukaciju po svetskim standardima renomirane francuske televizije iz oblasti vizualnih komunikacija.
Nagrađen je prestižnim izdanjima, od kojih treba istaći „Zlatni dukat Ataturk“ za kreativni slogan „Yes, we are open“ turskog ministarstva kulture i turizma, kao i za film „Sarajevo ne znam kad i ne znam gdje“ koji je osvojio 33 nagrade. Osim nagrade koju je dodelilo francusko ministarstvo kulture, značajno je spomenuti i dodelu nagrada ASIFA international u saradnji sa Kineskom vladom u Chang chunu Institut za animaciju.
Tuzlić je učestovao sa svojim autorskim radovima na preko 20 međunarodnih festivala širom sveta: od Francuske, Japana, Njujorka, pa do Hirošime, Isfahana, Kine, kao i regije. Trenutno je suvlasnik i kreativni direktor u agenciji za integrisanu tržišnu komunikaciju u Bosni i Hercegovini Via Media, a kao osnivač Udruženja za art i vizualne komunikacije PIXEL obavlja dužnost Predsednika ASIFE BIH – svetskog udruženja animatora.
Strip „Strašila“ je za područje Bosne i Hercegovine izdao PIXEL Sarajevo, a koliko je strip međunarodno priznat dokazuje i činjenica da se našao na policama škotskog strip-izdavača „Komicbrew“ koji je aktivirao i online prodaju u engleskoj verziji. Verziju stripa na bosanskom jeziku je moguće naručiti na web stranici autora ili u striparnici Agarthi Comics u Sarajevu.

04 berin

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

nineteen − 9 =