Ponovo radi A1 Kinoteka letnji bioskop!

Od 15. jula do 31. avgusta terasa Doma Vojske Srbije ponovo će biti glavno mesto okupljanja ljubitelja kinematografije. Svake večeri od 21h, u okviru A1 Kinoteka letnjeg bioskopa, koji se realizuje u saradnji Jugoslovenske kinoteke, kompanije A1 Srbija i Doma Vojske Srbije, ljubitelji  filmske umetnosti će imati priliku da pogledaju 48 pažljivo biranih filmova koje je Kinoteka pripremila za ovo leto. A1 Kinoteka letnji bioskop počinje projekcijom filma „Tar“.

„I ove godine nastavljamo sa projektom A1 Kinoteka letnji bioskop, jer verujemo da Beograd kao i svaka metropola zaslužuje bioskop pod otvorenim nebom. Za publiku smo pripremili poznate ostvarenja iz ove i prethodnih dekada kao što su „Smrt u Veneciji“ Lukina Viskontija, „Imitacija života“ Daglasa Sirka, „Zmijsko jaje“  Bergmana, „Borselino“ sa Žan Pol Belmondom i Alenom Delanom, „Velika iščekivanja“ Alfonsa Kuarona, „Belfast“ Keneta Brane, „Tar“, „Perfektni stranci“ Paola Đenoveza, „Dauntonska opatija: Nova Era“ i mnoga druga, kao i 20 kultnih ostvarenja domaće kinematografije koja su digitalno restaurisana u okviru projekta A1 Kinoteka“, izjavio je Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke.

„U životu najviše pamtimo iskustva koja su za nas jedinstvena, a A1 Kinoteka letnji bioskop je, uveren sam, jedno takvo iskustvo. O tome najbolje govori broj prošlogodišnjih posetilaca, koji je premašio 8.000. Sa velikim zadovoljstvom i ovog leta postavljamo filmsko platno na krovu Doma Vojske i Beograđanima pružamo priliku da uživaju u digitalno restaurisanim klasicima i novim ostvarenjima pod vedrim nebom“ –  izjavio je Dejan Turk, generalni direktor A1 Srbija i A1 Slovenija.

„Uz specifičan doživljaj i užitak u remek delima sedme umetnosti, u autentičnoj letnjoj  atmosferi i jedinstvenom pogledu na centar Beograda, gledaoci će biti u prilici da se podsete nekih filmova koje su voleli, pogledaju filmove koje su propustili ili po ko zna koji put uživaju u možda nekom od svojih omiljenih filmskih ostvarenja“, Ksenija Zelenović, urednik A1 Kinoteka letnjeg bioskopa.

Među 20 digitalno restaurisanih klasika koji će se prikazivati ponedeljkom, sredom i petkom, neki od filmova koji će se naći na repertoaru su i: Lepota poroka; Nešto između; Tajvanska kanasta; Poseban tretman; Balkanski špijun; Pas koji je voleo vozove; Čuvar plaže u zimskom periodu; Specijalno vaspitanje; Petrijin venac i Ko to tamo peva. Povodom stogodišnjice od rođenja Mije Aleksića, očekuje nas i premijera digitalno restaurisanog filma Pusti snovi, rediteljke Soje Jovanović iz 1968. godine.

Karte za projekcije filmova prodavaće se unapred u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj ulici ili na dan projekcije na ulazu Doma Vojske Srbije u periodu od 20 do 21 časova, po ceni od 300 dinara. U okviru projekta A1 Kinoteka, karte za digitalno restaurisane filmove su besplatne i mogu se preuzeti sat vremena pre početka filma na ulazu Doma Vojske Srbije. U slučaju kiše, projekcija će se održati u Jugoslovenskoj kinoteci u sali Makavejev u Uzun Mirkovoj 1, sa početkom u 21.15 časova.

Kompletan program A1 Kinoteka letnjeg bioskopa možete preuzeti na sajtu Jugoslovenske kinoteke.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

four × 3 =