Otvoren konkurs za Sakura stipendiju JTI i Ambasade Japana

Podsticaj za mlade istraživače inspirisane Japanom

Konkurs za Sakura stipendiju koji raspisuju Japan Tobacco International (JTI) i Ambasada Japana već šestu godinu zaredom otvoren je 1. novembra. U narednih mesec dana, prijavu mogu da podnesu studenti i istraživači zainteresovani za teme u vezi sa Japanom, bogatim kulturnim nasleđem te zemlje, filozofijom, ekonomijom i drugim društvenim i političkim temama. Konkurs traje do 1. decembra i otvoren je za studente osnovnih i postdiplomskih studija sa svih akreditovanih akademskih univerziteta u Srbiji, kao i za istraživače koji nisu u stalnom radnom odnosu.

Prijavu je moguće podneti putem formulara na sajtu www.sakurastipendije.rs, u okviru kojeg kandidati treba da obrazlože istraživačku ideju za rad iz oblasti u vezi sa Japanom – bilo da su to prava, političke nauke, ekonomija, filozofija, kultura i umetnost, japanski jezik i književnosti ili japanska poslovna filozofija Kaizen.

Rezultati konkursa su tokom proteklih godina pokazali da među studentima u Srbiji vlada veliko interesovanje za Japan. Samo neke od tema nagrađenih radova bile su japanska informatička industrija, arhitektura, kinematografija i ekološka svest, kao i primena Kaizen menadžmenta u Japanu i u Srbiji.

Sakura stipendija dobila je ime po japanskom drvetu trešnje koje je poznato kao simbol sreće i prosperiteta. JTI i Ambasada Japana veruju da će upravo talentovani istraživači i studenti, kao što su dobitnici Sakura stipendije, doneti prosperitet Srbiji i doprineti promovisanju boljeg razumevanja između dva naroda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

nineteen − 10 =