Održana svečana premijera digitalno restaurisanog filma „Neka druga žena“

Svečana projekcija filma „Neka druga žena“, Miomira Mikija Stamenkovića, koji je digitalno restaurisan u okviru projekta A1 Kinoteka, održana je sinoć u centru Beograda na krovnoj terasi Doma Vojske, u okviru A1 Kinoteka letnjeg bioskopa, u prisustvu mnogobrojne beogradske publike i poznatih imena domaće kinematografije.

„Neka druga žena“ je domaći triler snimljen 1981. godine u produkciji Centar filma, a ostao je zapamćen po izuzetnoj glumačkoj podeli, kao i po kriminalističkom zapletu iz pera poznatih scenarista Dragana Markovića i Dušana Perkovića. Ubistvo eminentnog beogradskog lekara pod neobičnim okolnostima, mlada ljubavnica, povratak supruge u zemlju, kreiraju zaplet ove dramske igre. Glavne uloge tumače Dragan Nikolić, Merima Isaković, Ljubiša Samardžić, Petar Kralj, Dušica Žegarac, kao i Svetlana Ceca Bojković, legendarna glumica koja je ovom prilikom pozdravila sve prisutne zajedno sa svojim kolegom Ivicom Klemencom.

Prisutnima se putem video poruke obratila Merima Isaković, glumica koja je u ovom filmu ostvarila izuzetnu ulogu. Ona je ovim povodom izjavila da „se raduje povratku filma u digitalne vode jer će to omogućiti da se film prikazuje u boljem kvalitetu i da će ostati duže dostupan publici.“ Merima Isaković se podsetila kako se pripremila za ulogu i kako joj rad i razgovor sa zavisnicima od droge u to vreme omogućio da bolje razume lik Jelene koji tumači. Na kraju je pozdravila sve prisutne, a posebno se osvrnula na one koji više „nisu sa nama“.

„Ovo je 25. film koji je digitalno restauriran u okviru projekta A1 Kinoteka. Ovaj atipičan film, za karijeru reditelja Mikija Stamenkovića ali i našu tadašnju kinematografiju, sam kao tinejdžer gledao 3 puta u bioskopu nedaleko odavde. Zadovoljstvo mi je što ću zajedno sa svima vama večeras moći ponovo da pogledam ovaj film u istom kvalitetu slike i tona kao i tada – pre 40 godina“, izjavio je Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke i dodao: „pored izuzetnih glumačkih uloga, ponovo bih istakao doprinos autora Zorana Simjanovića. Imao sam privilegiju da Simketu u više navrata kažem da je muzika za film „Neka druga  žena“ jedna od najbolje komponovanih filmskih muzika u njegovoj karijeri. Jednom mi je rekao – Slušaj, preslušao sam sinoć muziku iz Neke druge žene.  Da znaš da imaš pravo.“

„Sa digitalnom restauracijom 25. filma, imam utisak da smo dostigli mali jubilej u našoj zajedničkoj misiji da spajamo istoriju sa budućnošću, kulturnu baštinu sa digitalizacijom. Kultne scene i rečenice koje su obeležile jedno doba ostaće sačuvane za generacije koje će tek sedeti pred bioskopskim platnom, možda baš na ovom istom mestu. Sjajno je što živimo u vreme u kom moć tehnologije možemo da iskoristimo da velikim pričama i likovima, koje su iznedrile 80’ i ranije epohe, damo neprolaznost“ istakao je Blaž Ferenc, direktor korporativnih komunikacija A1 Srbija i A1 Slovenija.

Do kraja avgusta, publika će imati priliku da uživa u kultnim domaćim filmovima koji su digitalno restaurisani u okviru projekta A1 Kinoteka – „Maratonci trče počasni krug“, „Leto je krivo za sve“ i „Nacionalna klasa“, kao i u drugim ostvarenjima strane kinematografije koja se nalaze na repertoaru A1 Kinoteka letnjeg bioskopa, programa koji se realizuje u saradnji Jugoslovenske kinoteke, kompanije A1 Srbija i Doma Vojske Srbije.

Ulaznice za projekcije digitalno restaurisanih domaćih filmova, koji se prikazuju u okviru projekta A1 Kinoteka, su besplatne i mogu se preuzeti na sam dan projekcije između 20-21h na ulazu Doma Vojske Srbije. Za ostale filmove ulaznice se prodaju unapred u Jugoslovenskoj kinoteci, u Uzun Mirkovoj ulici ili na dan projekcije, na ulazu Doma Vojske Srbije, u periodu od 20 do 21h, po ceni od 300 dinara.  

Kompletan program A1 Kinoteka letnjeg bioskopa možete preuzeti na sajtu Kinoteke.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

17 − 14 =