Kompanija IKEA i organizacija IDEAS osnovali Privrednu alijansu za ravnopravnost, Olaf&McAteer među prvim članovima

Kako bi se stvorilo pravednije i bezbednije radno okruženje za sve zaposlene, uključujući i LGBTQI+ osobe, organizacija IDEAS i kompanija IKEA osnovale su Privrednu alijansu za ravnopravnost. Vodeće kompanije posvećene izgradnji bezbednog, pravičnog i na jednakosti zasnovanog poslovnog okruženja i društva u celosti okupile su se sa ciljem ujedinjenja srpske privrede oko jedne od najvažnijih vrednosti uspešnih ekonomija – jednakih mogućnosti.

Privredna alijansa za ravnopravnost predstavlja prvu i po svom dizajnu jedinstvenu inicijativu ovog tipa u regionu. Koristeći ekonomske procesa, i kapacitete privrede, iniciraće, razvijaće i podržavaće procese i promene koji štite dostojanstvo i obezbeđuju ravnopravnost LGBTQI+ građana i građanki, kako na radu tako i u društvu. Alijansa okuplja kompanije koje predstavljaju pokretače srpske ekonomije, kao i lidere visokokonkurentnih i inovativnih industrija: od najvećih privatnih poslodavaca, preko finansijskog, farmaceutskog i trgovinskog, do IT sektora.

Ostvarivanje ciljeva Alijanse sprovodiće se kroz preduzimanje konkretnih mera kao što je usvajanje LGBTQI+ inkluzivnih politika u kompanijama. Takođe, ciljevi uključuju i razvoj i poboljšanje internih mehanizama zaštite od diskriminacije, različite sisteme podrške, edukaciju zaposlenih, kao i zagovaranje i promociju ravnopravnosti ka poslovnim partnerima i društvu. Na ovaj način kompanije će osigurati da se svi zaposleni osećaju bezbedno i prihvaćeno na svom radnom mestu, bez straha od posledica zbog svoje seksualne orijentacije, rodnog identiteta ili nekog drugog ličnog svojstva.

Članstvo u Privrednoj alijansi za ravnopravnost otvoreno je za sve kompanije, bez obzira na veličinu i sektor u kojem posluju. Zajednički imenitelj, međutim, mora da im bude želja da promene ili unaprede način svog poslovanja, koji podrazumeva beskompromisnu zaštitu dostojanstva svih zaposlenih. Prihvatanjem memoranduma ”Da ja budem ja“, koji definiše najvažnije tačke koje zagovara Alijansa, kompanije će se upustiti u proces unapređenja poslovanja u domenu jednakih šansi, ravnopravnosti i inkluzije LGBTQI+ građana i građanki. Memorandum, ističe da kompanije treba da obezbede pravične i inkluzivne procese rada i osiguraju zabranu diskriminacije prilikom zapošljavanja i na radu. Takođe, naglašava da kompanije obezbeđuju jednake šanse za napredovanje i profesionalni razvoj, poštuju privatnost svojih zaposlenih, ali i zagovaraju jednakost u društvu kroz jasne i konkretne mere.

Inicijativa je proizvod višegodišnjeg rada IDEAS-a i kompanije IKEA na razvoju i unapređenju kapaciteta kompanija u Srbiji i regionu u uspostavljanju pravičnog i bezbednog radnog okruženja za LGBTQI+ zaposlene kao grupe pod povećanim rizikom od diskriminacije i nasilja. Prema podacima Godišnjeg LGBTQI+ istraživanja koje sprovodi Centar za istraživanje i razvoj društva IDEAS, čak 46% LGBTQI+ zaposlenih doživelo je emocionalno nasilje na radnom mestu koje uključuje uvrede, širenje glasina i pretnje, dok je zapanjujućih 9% doživelo nasilje. Jednako zabrinjava podatak da je čak 94% LGBTQI+ zaposlenih uverenja da kompanije i relevantne institucije ne mogu da ih zaštite od diskriminacije na radu.

Izvor: Centar za istraživanje i razvoj društva IDEAS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

one × two =