„Ka boljem upravljanju električnim i elektronskim otpadom u Srbiji“

U utorak, 22. maja potpisan je Memorandum o saradnji o početku realizacije projekta „Ka boljem upravljanju električnim i elektronskim otpadom u Srbiji“, a među potpisnicima su pored Gorana Trivana, ministra za zaštitu životne sredine, bili i Stanka Pejanović, direktorka kompanije Gorenje i članica UO NALED i Catrin Czyganowski, šef privrednog odeljenja Ambasade SR Nemačke u Beogradu, kao i predstavnici GIZ-a, NALED-a i Coca Cole.

 

„Upravljanje otpadom je jedan od glavnih prioriteta Ministarstva za zaštitu životne sredine, pa  samim tim današnje potpisivanje Memoranduma koje će nam pomoći da upravljamo električnim i elektronskim otpadom, predstavlja stepenicu napred na putu rešavanja ozbiljnih problema koje imamo u ovoj oblasti. Zahvaljujem se na podršci nemačkoj ambasadi, GIZ-u i NALED-u, ali i medijima i civilnom sektoru koji svakako doprinose širenju svesti o zdravoj životnoj sredini. Pred nama je ozbiljan posao, ali raduje me činjenica da ćemo ovim projektom pristupiti izradi Studije izvodljivosti, a nakon toga i rezultate pretočiti u praksu, stavljajući kvalitet i zaštitu životne sredine i zdravlja na prvo mesto, ispred svakog profita“, istakao je ministar Trivan.

 

Goran Trivan

 

Projekat „Ka boljem upravljanju električnim i elektronskim otpadom u Srbiji“ pokrenut je na inicijativu kompanija Gorenje i Coca Coca i organizacija GIZ i NALED, sa ciljem da se kroz razvoj softvera za evidenciju svih obveznika plaćanja naknada uredi ova oblast i spreče nelojalna konkurencija i sivo tržište.

 

„Uvođenje Elektronskog registra proizvođača i uvoznika proizvoda koji nakon upotrebe postaju posebni tokovi otpada, za nas u Gorenju kao društveno odgovornoj kompaniji koja godišnje u Srbiji na ime naknada za svoje proizvode izdvaja oko 2,8 miliona dinara, od izuzetne je važnosti. Elektronski registar doprineće stvaranju jednakih uslova za sve učesnike na tržištu“, izjavila je Stanka Pejanović iz Gorenja, potvrđujući nameru kompanije da u okviru tzv. „produžene odgovornosti“ brine o svojim proizvodima i nakon njihove upotrebe i time aktivno doprinese unapređenju životne sredine.

 

Današnjim potpisivanjem Memoranduma o saradnji načinjen je prvi korak u realizaciji projekta „Ka boljem upravljanju električnim i elektronskim otpadom u Srbiji“ koji teži unapređenju mehanizama za uspostavljanje jednakih obaveza plaćanja naknade za sve uvoznike i proizvođače električnih i elektronskih proizvoda s jedne strane, kao i uspostavljanje procedura za unapređenje sakupljanja električnog i elektronskog otpada, sa druge strane.

 

NALED Gorenje Coca Cola

 

Projekat će ponuditi platformu za dijalog svih uključenih aktera i težiti ka postizanju pozitivnih rezultata kako za privatni sektor, tako i javni sektor.

 

U ovom trenutku preko 60% proizvođača i uvoznika ne poštuje zakonsku obavezu, čime je otvoren prostor za nelojalnu konkurenciju i sivo tržište.

 

Neposredno pre potpisivanja memoranduma, u organizaciji NALED-a održan je radni ručak članova i predstavnika GIZ-a sa ministrom Trivanom i njegovim timom, na temu unapređenja zaštite životne sredine i bolje regulative u ovoj oblasti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

3 × five =