JTI u Srbiji – jubilej ispunjen uspehom

JTI učetvorostručio broj radnih mesta tokom decenije ulaganja u Srbiji, doprinos državnom budžetu 1,3 milijarde dolara u periodu od 2006. do 2016.

Tokom deset godina uspešnog poslovanja u Srbiji, doprinos kompanije Japan Tobacco International budžetu kroz poreze, akcize i druga plaćanja iznosi 1,3 milijarde dolara.

Kompanija je povećala broj zaposlenih gotovo četiri puta u odnosu na period pre kupovine fabrike, sa 84 na 300, dok je tržišni udeo utrostručen, sa sedam na 21 odsto. Pored toga, JTI obezbeđuje posao za više od 1.000 uzgajivača duvana, njihovih članova porodica i sezonskih radnika.

U JTI fabriku u Senti uloženo je 2,7 miliona dolara tokom 2016. godine kako bi se dodatno proširili kapaciteti za proizvodnju cigareta i obradu duvana, što predstavlja deo od 170 miliona dolara koliko je uloženo u prethodnih deset godina.

Tim povodom Tomas Mek Koj, predsednik i generalni direktor kompanije JTI dočekao je premijera Aleksandra Vučića, NJ.E. Đuićija Takaharu, ambasadora Japana u Srbiji, Branislava Nedimovića, ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine, Dragana Glamočića, savetnika premijera, Nenada Mijailovića, državnog sekretara u Ministarstvu finansija, Ištvana Pastora, predsednika Skupštine Vojvodine, Rudolfa Cegledija gradonačelnika Sente, kao i Vladimira Rebića, v.d. direktora policije.

Premijer Aleksandar Vučić je, nakon obilaska fabrike, čestitao zaposlenima 10 godina rada u Srbiji. „JTI je četvrta kompanija u Srbiji 2015. po doprinosu budžetu Srbije, što dokazuje kolike su naše obaveze prema ovoj kompaniji. Kada poboljšamo borbu protiv ilegalne trgovine cigareta i rezanim duvanom biće veći prihodi te kompanije ali i biće i više novca za domove zdravlja škole, puteve i drugo. Građani treba da razumeju šta je poreski patriotizam, a to je da svako ko plaća učestvuje u gradnji zgrada, škola… Zato je ključno pitanje u Srbiji rast ekonomije, kao i da znamo kakve obaveze imamo prema državi. „ rekao je predsednik Vlade republike Srbije i dodao: „Posao države je da obezbedi tri stvari – bolji ambijent, da porezi i takse ne rastu i da budu predvidljivi, kao i da budemo na usluzi investitorima.“

Govoreći o uspesima kompanije kao i njenim planovima za budućnost, Tomas Mek Koj je istakao: „Pre deset godina 2006. uporedio sam ovu kupovinu sa brakom – zajednicom dve zrele kompanije koje udružuju svoje iskustvo, talenat i veštine. Deceniju kasnije, mogu sa sigurnošću da kažem da je ovaj brak uspešan. Želeo bih da se iskreno zahvalim premijeru Vučiću, kao i srpskim i japanskim vladama na naporu koji su uložili kako bi obezbedili podsticajno poslovno okruženje,“ rekao je Mek Koj.

Ljudi u Srbiji su poznati po svojoj posvećenosti i jakoj radnoj etici. Pridaju veliki značaj porodici i imaju čvrste vrednosti zahvaljujući kojima je ova zemlja uspela da ostvari veliki napredak u teškim vremenima. Kompanija JTI ima sreće što posluje ovde. Međutim, uspeh nismo ostvarili sami. Ne bismo mogli da uspemo bez naših zaposlenih, poslovnih partnera, lokalne zajednice, gradonačelnika Sente,“ zaključio je Mek Koj.

Od kupovine Duvanske industrije Senta 2006. godine, kompanija JTI je modernizovala proizvodne pogone i pokrenula proizvodnju i izvoz cigareta u Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Hrvatsku i Albaniju, kao i izvoz duvana u EU. Vrednost izvoza u periodu od 2006. do kraja 2015. godine iznosi 174 miliona dolara.

Zahvaljujući humanitarnim projektima i dobrovoljnom radu zaposlenih, kompanija JTI je dobitnik prestižne nagrade VIRTUS za 2015. godinu za doprinos lokalnoj zajednici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

eight + 3 =