Jačanje regionalne solidarnosti uz projekat „Dijalog za budućnost“

Šest organizacija iz Srbije dobilo sredstva za realizaciju projekata prekogranične saradnje

Beograd, 11. jun 2020. g.  – Danas je, u okviru regionalnog projekta „Dijalog za budućnost“ (DFF), šest organizacija potpisalo ugovor o finansijskoj podršci za implementiranje prekograničnih projekata koji će doprineti unapređenju društvene kohezije i dijaloga unutar i između Republike Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

„Promovisanje i poštovanje kulturnih različitosti u regionu predstavlja put ka održivoj budućnosti i otvorenom dijalogu, koji nije moguć bez poštovanja drugih. Osnaživanje međusobne solidarnosti i dobrobiti zajednice u celini predstavlja ključnu vrednost i podršku za svako društvo, posebno u kriznim situacijama kao što je pandemija koja je pogodila celi svet. Veća društvena kohezija je ključna kako bi se obezbedilo da  „niko ne bude izostavljen“. Podjednako je važna  i uloga obrazovanja i kulture u povezivanju mladih i promovisanju njihove uloge u unapređivanju društvene kohezije,“ izjavila je Fransoaz  Žakob, stalna koordinatorka UN u Srbiji.

U konkurenciji od 106 projekata pristiglih na javni konkurs, šest iz Srbije je odabrano  za finansjsku podršku za njihovu realizaciju:

  • MODS sa projektom „Deca kažu…“
  • Grupa 484 sa proojektom „Interkulturni dijalog – dijalog za budućnost (ID za budućnost)“
  • Beogradski centar za ljudska prava sa projektom „Mreža mladih branitelja/ki ljudskih prava za obrazovanje, rad i stanovanje“
  • Krovna organizacija mladih Srbije sa prjektom „Kultura dijaloga“
  • Grupa „Hajde da“ sa projektom „Priča o različitosti – Živa biblioteka“
  • Udruženje „Nova Iskra Kreativni Hab“ sa projektom „Media Youth Hub: Razvoj digitalne i medijske pismenosti mladih u Bosni i Hercegovini i Srbiji“

Svi projekti će se sprovoditi u saradnji sa organizacijama iz Bosne i Hercegovone i Crne Gore.  Organizacije će za realizaciju projekata dobiti finansijska sredstva u iznosu od 190 000 američkih dolara, a svaka organizacija će svoj projekat sufinansirati sa  40 000 dolara. Projektne aktivnosti će biti realizovatne u Zrenjaninu, Kragujevcu, Subotici, Smederevu, Somboru, Vršcu, Novom Pazaru, Vrnjačkoj Banji, Loznici, Vranju i  Sremskim Karlovcima.

U ime dobitnika grantova, Saša Stefanović, direktor Mreže organizacija za decu Srbije, zahvalio je  na ukazanom poverenju, i rekao da  “ukoliko težimo snažnoj socijalnoj koheziji u društvu u kome se prihvata različitost, postoji poverenje u ljude, poverenje u institucije i izražena je solidarnost, potreban nam je dijalog i delovanje za opšte dobro. Neophodno je da u tom dijalogu učestvuju i deca i mladi iz marginalizovanih grupa. Važno je da ih podržimo da se čuje i uvaži njihovo mišljenje i da se buduće politike zasnivaju na onome što oni kažu. Uveren sam da će projekti koji su dobili podršku za „Dijalog za budućnost“ pružiti priliku dečacima i devojčicama da učestvuju u nečemu što ima značaj za celu zajednicu“, istakao je Stefanović.

Izabrani projeki doprineće boljoj društvenoj koheziji, jačanju kapaciteta mladih, boljoj medijskoj i informacijskoj pismenosti, unapređenju dijaloga i delovanja za opšte dobro, unapređenju obrazovnih programa u cilju društvene kohezije, unapređenju rodne ravnopravnosti, promovisanju kulturne raznolikosti i interkulturalnog razumevanja, i zaštiti životne sredine.

Zajednički regionalni program „Dijalog za budućnost“ implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO, uz podršku kancelarija Rezidentnih koordinatorki UN-a u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Republici Srbiji,  i uz finansijsku podršku Fonda UN-a za izgradnju mira (PBF).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

five × 4 =