Izabrani dobitnici Sakura stipendija za 2016/2017

Japan kao nepresušan izvor inspiracije

Više od 80 kandidata sa oko 30 fakulteta širom Srbije prijavilo se na ovogodišnji konkurs za Sakura stipendije, koje već šestu godinu zaredom dodeljuje kompanija Japan Tobacco International u saradnji sa Ambasadom Japana. Japan se pokazao kao veoma inspirativna tema za srpske studente i istraživače koji su se prijavili sa izuzetno originalnim idejama za istraživačke radove iz velikog broja oblasti, među kojima su i japanska literatura, borilačke veštine, kuhinja, prava, ekonomija, političke nauke, diplomatija, obrazovni sistem i filozofija.

Komisija za Sakura stipendije imala je težak zadatak da izabere pet najboljih ideja, na osnovu njihove originalnosti, relevantnosti, istraživačkog potencijala, teoretskog i praktičnog pristupa. Odabrani dobitnici za 2016/2017 su:

Danilo Milićev i Kristina Erdeg sa temom: „Mogućnost primene Kaizen menadžmenta u obrazovanju i nastavi“
Milana Jovanov: „Primena japanskog iskustva u izazovima koje donosi starenje populacije u Srbiji“
Nikola Blagojević: „Japanski obrazovni sistem kao model za napredak Srbije na međunarodnom PISA testiranju“
Valentina Opančina: “Zakon o zdravstvenoj zaštiti i nesavesno lečenje pacijenata – komparativna analiza, iskustva, izazovi i reforme u Japanu i Srbiji”
Vidak Radenović: „Performanse i razvojne mogućnosti agrarne industrije u oblasti proizvodnje organske hrane Japana i Srbije“

„JTI je 2011. godine pokrenuo program Sakura stipendija, koji već šest godina kontinuirano doprinosi razvoju istraživanja u vezi sa Japanom. Veoma mi je drago što vidim neprekidno veliko interesovanje za ovu temu i sa nestrpljenjem čekam završne radove ovogodišnjih stipendista. Želeo bih da se zahvalim kompaniji JTI na trudu i zaista sam uveren da će ovaj program doprineti boljem razumevanju i prijateljstvu između Japana i Srbije“, izjavio je Njegova ekselencija Đuići Takahara, ambasador Japana.

“Tokom proteklih šest godina dobili smo dokaz koliko inspirativnih i korisnih uvida Japan može da ponudi, bilo da je u pitanju umetnost, javna politika, biznis ili Kaizen filozofija. Od započinjanja ovog programa primili smo oko 700 neverovatno raznolikih istraživačkih ideja, što zaista pokazuje koliko mogućnosti postoji za primenu najboljih praksi iz Japana u Srbiji. Sakura stipendije dobijaju mladi stručnjaci za koje verujemo da imaju najveći potencijal i sposobnost da predvode pozitivne promene i razvoj u svojim zajednicama, a to je nešto što kao strana kompanija sa dugoročnim planom investiranja u Srbiji snažno podržavamo”, izjavio je Didije Elena, potpredsednik i direktor kompanije JTI za Zapadni Balkan.

Sakura stipendija dobila je ime po japanskom drvetu trešnje koje je poznato po prelepim cvetovima, ali i kao simbol sreće i prosperiteta. Promovisanje japanskog nasleđa i kulture u Srbiji iniciralo je osnivanje ovog takmičenja, kao i jačanje bliskog prijateljstva između Srbije i Japana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

12 + nine =