Institut društvenih nauka dobio status od nacionalnog značaja

U protekloj deceniji objavljeno preko 1.000 vrhunskih naučnih radova

Institut društvenih nauka je stekao prestižni status instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju. Ovo je prvi put da je nacionalni značaj dodeljen institutu iz društvenih i humanističkih nauka, što potvrđuje da je u 65 godina dugoj tradiciji, Institut društvenih nauka ostavio značajan trag u naučnom životu Srbije, a da je u poslednjih deset godina dostigao izvrsnost u istraživačkom radu.

„U godini obeležavanja velikog jubileja, 65 godina posvećenog rada generacija istraživača, Institut društvenih nauka ispunio je kriterijume vrhunske nauke i dobio je status instituta od nacionalnog značaja. Ovaj status donosi novu odgovornosti i perspektive u naučnoj i društvenoj javnosti i očekujemo da će javne politike sa više razumevanja koristiti potencijale Instituta, ali i resurse društvenih nauka u celini, prilikom rešavanja problema sa kojima se suočavamo“, izjavio je dr Goran Bašić, direktor Instituta društvenih nauka na skupu povodom zvaničnog proglašenja Instituta od nacionalnog značaja.

Strategija naučnog i tehnološkog razvoja Republike Srbije kao jedan od strateških ciljeva prepoznaje upravo negovanje nacionalnog identiteta i unapređenje donošenja državnih odluka, u čemu očekujemo, kao i do sada, saradnju Instituta društvenih nauka. Naš cilj je da osnažimo istraživanja koja će doneti ekonomski i društveni rast i nova radna mesta, koja će sprovesti istraživanja u oblasti javnih politika, doprineti boljem razumevanju pitanja ljudskih i manjinskih prava, sagledavanju demografskih problema, razvoju kritičkog mišljenja, društvenih, kulturnih i ekonomskih izazova. U tome ne možemo imati boljeg partnera od Instituta društvenih nauka i nadamo se da će ovaj primer napretka i rada podstaći i druge naše institute koji imaju odličan kadar i potencijal“, istakao je Branko Ružić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

U svojoj bogatoj istoriji, Institut društvenih nauka bio je ishodište ideja, istraživanja i naučne polemike i kritike. Danas u Institutu radi 56 naučnih radnika organizovanih u šest naučnih ventara. U proteklih deset godina istraživači Instituta su objavili preko 1.000 naučnih radova i monografija koji su, prema važećim kriterijumima, kategorizovani kao vrhunska naučna dela. Institut strategiju naučnog razvoja zasniva na ravnoteži fundamentalnih i usmerenih istraživanja, negujući princip nauke zasnovane na činjenicama. Obnovljena su istraživanja javnog mnjenja savremenim metodama i tehnologijama, uspostavljena je funkcionalna veza naučnih rezultata sa javnim politikama i civilnim društvom, a Instititut je intenzivno uključen u međunarodnu naučnu saradnju.

Posebno je zapaženo učešće Instituta u realizaciji „Evropskog društvenog istraživanja“ u Srbiji i njegova uloga za razvoj kapaciteta i metodologije ovog istraživanja u zemljama u regionu. Kako je reč o istraživanju koje se sprovodi u 37 evropskih država, Evropska komisija je prepoznala rad Instituta i pomenula ga u poslednjim izveštajima o napretku Srbije u procesu pridruživanja.

Beograd, 16. mart 2022.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

two + fifteen =