Evropska škola debate na Felix Romuliani

U okviru manifestacije „Dani Romulijane“, od 20. do 22. avgusta, u atrijumu carske palate održano je finalno takmičenje Evropske škole debate, u organizaciji EU Info centra iz Beograda. Mladi govornici takmičili se na temu Rimsko carstvo i evropska civilizacija“, tokom koje su uporedili modernu Evropu i carstvo koje je postavilo temelje celom kontinentu.

U antičkom okruženju, na prostoru arheološkog lokaliteta Gamzigrad, prisustvovalo je 24 učesnika. U osam debatnih timova od po tri debatera u sastavu, odigrala su se finalna takmičenja. Kao pobednik verbalnih duela izašao je tim „Gretesansa“, koji su činili  Lazar Popović, Novak Čelebić i Katarina Lazić.

„Za potpuni doživljaj, doprineo je ambijent Felix Romuliane, koja nas je vratila u daleku prošlost. Presrećni smo i jako smo zadovoljni što se finale debate odigralo upravo ovde“, izjavio je Lazar Popović, član pobedničkog tima.

Prvog dana manifestacije, započele su sa radom dve kreativne radionice za decu, koje će trajati tokom svih „Dana Romulijane“. Na prvoj radionici učenici zaječarskih škola imaće priliku da se upoznaju sa keramikom i grnčarijom, koja je pronađena u toku arheoloških iskopavanja Feliks Romulijane i da, uz inspiraciju rimskih rukotvorina, stvore „modernu“ keramiku Feliks Romulijane. Izložba radova će biti postavljena poslednjeg dana manifestacije – 25. avgusta.

Druga radionica je posvećena lutkarstvu. Cilj ove radionice je da deca razviju svoju kreativnost, stvarajući lutke sa likovima istorijskih i mitskih ličnosti Feliks Romulijane. Osim pravljenja, deca će naučiti i da „ožive“ lutke i odigraju predstavu „Legenda o caru Galeriju“, rimskom imperatoru koji je podigao palatu. Predstava će biti odigrana 25. avgusta od 20 časova, u atrijumu Feliks Romulijane.

„Veoma sam srećna što učestvujem na ovoj manifestaciji. Do sada nisam imala priliku da radim sa grnčarijom i glinom i ovo je divna prilika da naučim nešto novo“, izjavila je učenica osnovne škole „Đura Jakšić” u Zaječaru. Učesnik lutkarske radionice je možda pronašao buduće zanimanje, izjavivši „Mislim da ću da naučim svašta nešto – kako da napravim lutke i da možda čak nekad radim sa lutkama.“

Maja Živić, direktorka Narodnog muzeja Zaječar, je ovom prilikom izjavila: „Projekat je prvenstveno namenjen deci i razvoju njihove svesti o tome šta mi baštinimo nadomak Zaječara“.

Program manifestacije, u trajanju od šest dana, obuhvatiće i prezentacije o arheologiji i istoriji Feliks Romulijane i Rimskog Carstva, koje će držati profesori sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, dok su večernji termini posvećeni filmovima i pozorišnim predstavama.

Cilj manifestacije „Dani Romulijane“ je da se lokalno stanovništvo i posetioci iz ostalih delova zemlje i inostranstva upoznaju sa istorijom i umetnošću Felix Romuliane – rimske carske palate koja se nalazi na  UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine.

Narodni muzej „Zaječar“ je organizator „Dana Romulijane“, a podršku realizaciji manifestacije pružio je projekat „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“, koji finansiraju Evropska unija i Vlada Savezne Republike Nemačke, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

9 + two =