EU sredstva za rekonstrukciju tvrđave Fetislam u Kladovu

Ulaganjem u kulturno-istorijsko nasleđe do jačanja srpskog turizma

Beograd, 11. decembar 2020. – U okviru projekta #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ danas je potpisan Memorandum o razumevanju, kojim je zvanično obeležen početak radova na rekonstrukciji tvrđave Fetislam.

Projekat finansira Evropska unija, a Memorandum je danas potpisan između opštine Kladovo i  Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ u ime Nemačke razvojne saradnje, koja sprovodi projekat. Svečanom potpisivanju prisustvovali su Ambasador Evropske unije u Srbiji, Sem Fabrici, ministar za evropske integracije, Jadranka Joksimović, i ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić. 

Nekadašnje strateško vojno utvrđenje danas je jedan od simbola Kladova, a njegova obnova predstavlja važan korak ka razvoju turističke atraktivnosti ovog regiona. Projekat podrazumeva rekonstrukciju dela kladovske tvrđave uključujući Glavnu kapiju, sa bedemom od prvog do šestog bastiona i pripadajućim lagumima, kao i kapije, letnje pozornice i priobalne kule u „Malom gradu“.

Sredstva za radove obezbeđuje Evropska unija u iznosu od 1,3 miliona evra.

Konferenciju je otvorio ambasador Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji i tim povodom izjavio: Potpisivanjem Memoranduma o razumevanju otvaramo put za početak radova na rekonstruciji tvrđave Fetislam koja predstavlja izuzetan primer srednjovekovnog spomenika na reci Dunav. Donacijom u vrednosti od 1.3 miliona evra, zajedno sa sredstvima iz projekta prekogranične saradnje sa Rumunijom u iznosu od 1 milion evra, Evropska unija će pomoći rekonstrukciju i očuvanje gotovo pet vekova istorije i kulture za buduće generacije. Očuvanjem srpskog nasleđa, Evropska unija takođe podržava turizam, sektor koji je pretrpeo značajne posledice usled pandemije Covid-19.  Po završetku radova na restauraciji, Srbija će svojim domaćim i međunarodnim putnicima ponuditi još jedan značajan primer bogate srpske istorije i nasleđa. Zaista se radujem poseti Kladovu u skorijoj budućnosti i prilici da se divim tvrđavi Fetislam u njenoj potpunoj obnovljenoj lepoti“.

Na konferenciji se obratila i Jadranka Joksimović, ministar za evropske integracije i istakla: „Programiranjem IPA sredstava i drugih fondova koji su nam dostupni u smislu multilateralne razmene pomoći, mi kao ministarstvo u dogovoru i saradnji sa svim drugim ministarstvima prioritizujemo šta je ono što zaista donosi ekonomski rast. Turizam je najpogođenija grana tokom COVID pandemije, i nama je zaista neophodno jedno dugoročno, promišljeno i strateški dalekosežno investiranje u održivi turizam“.

Tatjana Matić, ministar za trgovinu, turizam i telekomunikacije ovom prilikom je izjavila: „Pored ulaganja u infrastrukturu, edukaciju i promociju u turizmu za lokalne turističke organizacije i udruženja, planirana su i kreditna sredstva za podsticanje kvaliteta turističke ponude za 2021. godinu, kao i vaučeri za podsticanje razvoja domaćeg turizma. Takođe, pokrenuli smo centralni informacioni sistem E turista koji će znatno unaprediti administraciju, ali i marketinško planiranje i bezbednost u turizmu, kao i projekat digitalizacije kulturno turističke ponude Srbije“, ističući da je Srbija prošle godine ugostila skoro milion i osamsto stranih turista, čime je oborila sopstveni rekord.

Saša Nikolić, gradonačelnik Kladova, zahvalio se Evropskoj uniji i GIZ-u; „Značaj revitalizacije srednjovekovne tvrđave Fetislam za opštinu Kladovo je ogroman. Funkcionalni značaj izvedenih intervencija, kroz adekvatnu prezentaciju kulturno-istorijskih spomenika i pružanje usluga u turizmu, uticaće direktno na lokalni socio-ekonomski razvoj unapređenjem turističke ponude ne samo opštine Kladovo već i Donjeg Podunavlja i istočne Srbije“, rekao je Nikolić.

“Ova tvrđava predstavlja važan deo srpskog i evropskog kulturnog i istorijskog nasleđa sa potencijalom da bude mesto za kulturu, sport, odmor i uživanje, i veoma sam srećan što smo kroz projekat “#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam”, dobili priliku da je obnovimo. Obnova tvrđave Fetislam će jos više povećati popularnost i atraktivnost ovog lepog grada i to će biti dobro za ekonomski razvoj i za stvaranje novih radnih mesta u ovom regionu”, izjavio je Aleksander Bec, vođa tima #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam, i predstavnik GIZ-a.

„EU za kulturno nasleđe i turizam“ je deo projekta #EUzaTebe usmeren na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za ekonomski razvoj istočne Srbije i Donjeg Podunavlja. Projekat finansiraju Evropska unija sa 15 miliona evra i nemačko Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ sa 1,6 miliona evra, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Najviše sredstava iz ovog projekta biće usmereno na obnovu i poboljšanje infrastrukture značajnih objekata kulturnog nasleđa Srbije sa ciljem da se oni na taj način poboljšaju i predstave kao jedan od faktora unapređenja turističke atraktivnosti ovog regiona. Pored tvrđave Fetislam, projektom je predviđeno i ulaganje u razvoj arheološkog lokaliteta Felix Romuliana u blizini Zaječara, kao i lokaliteta Rajačke pimnice, kod Negotina.

Pored ulaganja u kulturno-istorijske objekte, projekat ima za cilj i da prenese znanja o uspešnim modelima održivog razvoja turizma, podigne kvalitet turističke ponude plasiranjem bespovratnih sredstava, kao i da unapredi prepoznatljivost i atraktivnost istočne Srbije i Donjeg Podunavlja kao turističkih destinacija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

2 + five =