Ekonomsko osnaživanje žena preduslov za pravedno društvo i snažnu ekonomiju

Američka privredna komora u Srbiji (AmCham) priključila se Inicijativi Empower HER  čiji je cilj ekonomsko osnaživanje žena na radnim mestima, liderskim pozicijama, kao i žena preduzetnica, a zasniva se na partnerstvu Ministarstva trgovine SAD-a sa Američkom privrednom komorom EU (AmCham EU), Američkim privrednim komorama u Evropi (ACE) i uz angažovanje američkih kompanija koje posluju u Evropi.

Prepoznajući važnost ekonomskog osnaživanja žena  za napredak, kao deo globalnog Empower HER projekta, AmCham Srbija obavezao se da, u saradnji sa kompanijama članicama, kontinuirano doprinosi ostvarivanju ravnopravnosti u ekonomskoj sferi.  „Ekonomsko osnaživanje žena  neophodno je da bismo imali pravedno društvo, a poštovanje prava žena za to je preduslov, jer bez ravnopravnosti nema razvijenog društva.“ – naglasio je Ivan Miletić, prvi potpredsednik AmCham-a na događaju povodom početka projekta.

U uvodnom delu događaja, čija je tema bila kako dodatno podstaći kompanije da se angažuju na unapređenju i poboljšanju poslovnog okruženja za žene, podsticanje ženskog preduzetništva, uvođenje žena u rukovodeće strukture, važnost jednakog plaćanja žena i muškaraca za iste poslove, pored Miletića, govorila je i Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Republike Srbije, a skupu su se video porukom obratili i Pamela Ward, viša regionalna predstavnica za Jugoistočnu Evropu Ministarstva trgovine SAD-a I Susan Danger, direktorka AmCham-a EU.

Ovim povodom održana je i panel diskusija u okviru koje su svoje stavove na ovu temu podelili: Vera Nikolić Dimić, izvršna direktorka AmCham Srbija koja je i moderirala skup, Jasmina Knežević, CEO ACIBADEM Bel Medic, Violeta Jovanović, izvršna direktorka NALED-a, Vesna Damjanić, glavna i odgovorna urednica Bloomberg Adria TV i Nina Čaprić, menadžerka za odnose sa Vladom NCR-a.

„U okviru projekta Empower Her, AmCham će nastaviti posvećeno da radi na podizanju svesti o važnosti veće zastupljenosti žena na rukovodećim pozicijama, razvijanju neophodnih veština kroz mentorske i programe za žene u biznisu, zatim na identifikovanju mogućnosti za smanjenje rodnih razlika u platama, na kreiranju mogućnosti za uspostavljanje ravnoteže između posla i privatnog života, kao i drugim pitanjima od vitalnog značaja za ekonomsku ravnopravnost. AmCham će na projektu, kao i do sada, sarađivati sa privredom, nadležnim državnim organima i nevladinim sektorom, razmenjujući iskustava i najbolje prakse u ovoj oblasti.“ – moderirajući panel istakla je Vera Nikolić Dimić, izvršna direktorka AmCham Srbija.

Ambasadori rodne ravnopravnosti u poslovanju

U okviru projekta Empower HER, AmCham će deo aktivnosti posvetiti prepoznavanju kompanija koje se već rukovode principom rodne ravnopravnosti u poslovanju i proglasiti ih ambasadorima projekta. Ove kompanije nastaviće dalje da rade na podizanju sveti o važnosti ove teme, kao i konkretnih koraka u ekonomskom osnaživanju žena kroz različite radionice, predavanja, posete kompanijama i dr, a kako bi se krug ovih kompanija svakodnevno širio.

Beograd, 12.10.2022.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

17 − eleven =