Da li je Srbija spremna da ode korak dalje u razvoju biogas sektora?

 

U Beogradu održana panel konferencija na temu održivog razvoja biogas sektora u Srbiji

Beograd 01. mart 2017. godine – Usvajanjem novih podsticajnih mera za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora u junu 2016. godine stvoren je dobar okvir za brzi razvoj novih biogas postrojenja u Srbiji. Ove mere će važiti do kraja 2018. godine i na vreme treba razmišljati o sledećim – zaključeno je danas na konferenciji posvećenoj održivom razvoju biogas sektora u Srbiji.

Stručni skup koji su organizovali srpsko Biogas udruženje, Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije i program srpsko-nemačke razvojne saradnje koju implementira GIZ „Rаzvој оdrživоg tržištа biоеnеrgiје u Srbiјi“ okupio je predstavnike biogas udruženja iz Srbije i Nemačke, ali i druge renomirane stručnjake iz ove oblasti. Cilj skupa bila je razmena iskustva, produbljivanje saradnje i razgovor o mogućnostima za razvoj koncepta korišćenja toplotne energije, sistema za prečišćavanje gasa i njegovog korišćenja, kao i o mogućnostima upotrebe digestata.

Ministar rudarstva i energetike, Aleksandar Antić, istakao je da je tema obnovljivih izvora energije od izuzetnog značaja za Srbiju. “Mi smo uložili veliki trud i energiju kako bi ovu temu promovisali i ukazali na to da je korišćenje obnovljivih izvora energije ozbiljna šansa ne samo za energetski sistem Srbije, već i za poljoprivredu i zelenu ekonomiju zemlje.” – istakao je ministar i rekao da on lično duboko veruje u budućnost biomase i biogasa u Srbiji.

Nemačka ima najdužu tradiciju u biogas sektoru. “Nemačka prednjači u oblasti biogasa, gde postoji preko 9000 biogas postrojenja sa preko 4500 MW ukupne instalisane snage. Poređenja radi, u Srbiji su od 2013. godine u funkciji bila samo tri poljoprivredna biogas postrojenja sa ukupnim kapacitetom od 3 MWel. Međutim, uvođenjem novih podsticajnih mera juna prošle godine došlo je do naglog skoka razvoja biogas sektora i otvaranja novih biogas postrojenja u Srbiji.“ – istakla je Milica Vukadinović, rukovodilac komponente Razvoj projekata u okviru srpsko-nemačkog razvojnog programa Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji i dodala: “Korišćenjem električne energije iz obnovljivih izvora Srbija se približava ekološkim standardima Evropske unije, ostvaruje se povećanje prihoda na lokalnom nivou, a gazdinstva dobijaju energetsku nezavisnost, što može imati veliku ulogu u poslovanju i planiranju. Domaći farmeri pokazuju veliko interesovanje za nove tehnologije koje kao organizacija promovišemo i nadamo se da ćemo u godinama pred nama imati priliku da sa srpskim farmerima razgovaramo o boljitku koji im biogas donosi.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

twenty + sixteen =