Avon Fondacija za žene donira milion dolara organizacijama za podršku ženama širom sveta

Beograd, 05.maj 2020. – Međunarodna Avon Fondacija za žene najavila je donaciju u vrednosti od milion dolara za organizacije koje se bore protiv nasilja nad ženama u svetu, reagujući na podatke koji govore o sve većem broju slučajeva porodičnog nasilja, kao skrivene posledice izolacije tokom pandemije COVID-19.

U okviru donacije, podršku će dobiti organizacije iz 37 zemalja, uključujući i Srbiju. Milion dinara biće dodeljeno koaliciji koja okuplja 26 udruženja – Mreža Žene protiv nasilja, za unapređenje sistema za pružanje pomoći u borbi protiv nasilja.

Mreža Žene protiv nasilja je tokom vanrednog stanja zabeležila veći broj slučajeva nasilja nad ženama i decom, na šta nam ukazuje porast broja poziva u odnosu na isti period prošle godine. Imajući u vidu izrazito tešku i delikatnu situaciju u kojoj su se našle višestruko ranjive kategorije žena, one koje žive na selu i u udaljenim naseljima, Romkinje, žene sa invaliditetom, izbegle i raseljene žene kao i žene starije od 65 godina, Mreža planira da sredstva dodeljena kroz Avon donaciju, usmeri ka njima i posveti im posebnu pažnju, individualnu i terensku pomoć. Kao i uvek, želimo da ohrabrimo sve osobe koje su doživele nasilje da pozovu SOS telefon, i mi ćemo im pružiti pomoć i podršku“, istakla je Jasmina Nikolić, koordinatorka Mreže Žene protiv nasilja.

Dodeljena sredstva biće upotrebljena za podršku u radu specijalističkih ženskih nevladinih organizacija u okviru Mreže, u toku i nakon vanrednog stanja.Njima će biti obezbeđen nastavak rada SOS telefonskih linija, zaštitna oprema neophodna za rad na terenu, dok će deo novčanih sredstava biti usmeren za nabavku hrane i lekova za finansijski najugroženije grupe žena koje su preživele nasilje.

Više od 130 godina, kompanija Avon podržava žene, a duže od 15 godina sarađuje sa organizacijama koje se bore protiv nasilja nad ženama. Sada, više nego ikad im je potrebna naša podrška. Donacija će omogućiti pružanje pomoći ženama i deci širom sveta, posebno kroz kampanju #izolovanaNEisama, koja je pokrenuta kao odgovor na veći broj slučajeva nasilja nad ženama tokom izolacije usled pandemije korona virusa“, istakla je Natali Dikon, predsednica Avon Fondacije za žene.

Kampanju #izolovanaNEisama kompanija Avon pokrenula je na globalnom nivou, kako bi dodatno podržala organizacije koje se bore za smanjenje nasilja nad ženama, podigla svest o ovom važnom pitanju i ohrabrila žene da prijave nasilje. Tokom prethodnih šest decenija, kompanija Avon i Avon Fondacija za žene, u svetu su donirale preko milijardu dolaraza podršku, osnaživanje, brigu o ženskom zdravlju i građenje bolje budućnosti za sve žene i njihove porodice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

one × 4 =