AmCham izabrao nove članove Upravnog odbora i dodelio nagradu za izuzetnost genetičaru Miodragu Stojkoviću

Beograd, 26. februar 2019. godine Na Generalnoj skupštini Američke privredne komore (AmCham) predstavljeni su rezultati rada tokom 2018. godine, a glasanjem kompanija članica izabrani su sekretar blagajnik Biljana Bujić iz KPMG-a i Dragan Lupšić iz Coca-Cola HBC Srbija za dvogodišnje mandate Upravnog odbora.

AmCham je na svečanosti, održanoj u Narodnom muzeju, tradicionalno dodelio i godišnju nagradu AmCham „Hero“ Miodragu Stojkoviću, svetskipoznatom genetičaru i jedinom srpskom naučniku sa indeksom H60 – koji se dodeljuje samo jedinstvenim, globalno priznatim naučnicima.

„Naša zajednica je od svog osnivanja konstruktivan i aktivan partner državi – pokrećemo inicijative, ukazujemo na prilike i dajemo preporuke za unapređenje poslovnog ambijenta i osnaživanje privatnog sektora u Srbiji. I u narednom periodu ćemo pružati nepokolebljivu podršku izgradnji institucija, a pre svega ojačavanju stručnosti i efikasnosti javne uprave i pravosuđa, kako bi propisi koji se donose bili kvalitetni, primereni tržišnoj ekonomiji i sprovođeni jednako prema svima.“ istakla je predsednica UO AmCham-a Jelena Pavlović.

Jelena Pavlović, predsednica UO AmCham-a

 „AmCham kao vodeća poslovna asocijacija i dalje će biti usmerena na sprovođenje reformi, sa Vladom Srbije kao partnerom,“ izjavila je izvršna direktorka AmCham-a Vera Nikolić Dimić i naglasila da „članice AmCham-a ostaju posvećene podsticanju razvoja institucija i unapređenju poslovnog okruženja u Srbiji.

Vera Nikolić Dimić, izvršna direktorka Amcham-a

AmCham Hero nagrada

Ovogodišnju AmCham Hero nagradu žiri sastavljen od predstavnika Upravnog odbora AmCham-a, dodelio  je Miodragu Stojkoviću, genetičaru, koji je u svetskim krugovima postao poznat kada je iz njegove laboratorije izašao prvi klonirani embrion u humane, medicinske svrhe.

Predstavnici AmChama-a su šestu godinu za redom imali zadatak da među izuzetnim pojedincima, ustanovama i neprofitnim organizacijama, izaberu samo jednog ko je svojim aktivnostima ostvario izuzetan uticaj na celokupno društvo.

Supruga Miodraga Stojkovića prima Hero nagradu

„Ovom jednoglasnom odlukom AmCham prepoznaje i nagrađuje istaknutog pojedinca, ove godine u oblasti nauke, koji živi i radi među nama, dok istovremeno postiže vrhunske međunarodno priznate naučne rezultate. Dosta je u našoj istoriji bilo primera izuzetnih naučnika, poput Tesle ili Pupina, koje smo prepoznavali i slavili kasno. Nadamo se da će ovogodišnji laureat biti uzor i podstrek i drugim naučnicima, a posebno mladim ljudima, da tragaju i stvaraju izuzetnost u Srbiji” podvukla je predsednica UO Američke privredne komore.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

17 − ten =