73% kompanija članica AmCham očekuje rast poslovanja, 58% planira nova zapošljavanja u 2019. godini

Poslovnu klimu 79% članova Američke privredne komore ocenjuje stabilnom ocenom tri, jedan je od zaključaka godišnjeg istraživanja članica AmCham o ključnim prioritetima za unapređenje poslovnog ambijenta u Srbiji, koje je predstavljeno na šestoj godišnjoj konferenciji „Šesto prolazno vreme – otključavanje reformi?“.

 

AmCham kompanije su već drugu godinu za redom primetno optimističnije kada je reč o prognozama sopstvenog rasta – čak 73% kompanija očekuje rast poslovanja, dok 58% planira nova zapošljavanja u 2019. godini. Institucionalne reforme su iz godine u godinu sve više u fokusu članova AmCham-a. Unapređenje vladavine prava, kapaciteta državne uprave u primeni propisa, efikasnosti pravosuđa, kao i aktivnog javno-privatnog dijaloga u zakonodavnom procesu.

 

AmCham članice četvrti put za redom smatraju da je predvidivost promene i primene propisa najveći izazov za poslovanje (čak 51%), dok mala, srednja i mikro preduzeća najviše strepe od nepredvidivosti i visokih iznosa fiskalnih i parafiskalnih nameta i teškoća pribavljanja dodatnih izvora finansiranja. Srbija, kao investiciona destinacija, generalno je bolje ocenjena od Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine, a lošije u odnosu na susedne države koje su članice EU.

 

 

U uvodnom delu konferencije, prisutnima se obratila predsednica Američke privredne komore Jelena Pavlović, koja je naglasila da članice AmCham-a zapošljavaju preko 95,000 građana naše zemlje što je gotovo 10% zaposlenih u privatnom sektoru i da su prethodnu godinu završili sa 10,8 milijardi evra prihoda, što predstavlja rast od 18 odsto u odnosu na 2016.

 

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je da je Vlada Srbije posvećena unapređenju poslovnog ambijenta, u partnerstvu sa privatnim sektorom i predstavnicima privrede. “Za Vladu Srbije je veoma važno šta oni koji se bave biznisom misle o kvalitetu poslovnog okruženja, i drago mi je što svake godine u anketi AmChama daju sve bolje ocene i najavljuju nova zapošljavanja. Isto tako, za privrednike je važno da znaju da Vlada Srbije nastavlja da ulaže u razvoj infrastrukture i povezivanje sa regionom i da zakoni koje donosimo po svemu približavaju Srbiju Evropskoj uniji, jer to sve znači da mogu stabilno da planiraju svoje poslovanje i nove investicije u Srbiji”, rekla je Mihajlovićeva.

 

 

„Činimo najstabilniji deo naše ekonomije i neskromno želim da kažem da smo primer koji treba pratiti i asocijacija koju treba poslušati. Ukoliko bi nam celokupna privreda bila uspešna kao AmCham kompanije članice, naš BDP bi trebalo da bude mnogostruko veći. Ponosna sam na činjenicu da 96% AmCham kompanija ne koristi podsticaje za investicije ili zapošljavanje, kao i da naši članovi ne spadaju u one koji svoju komparativnu prednost razvijaju na jeftinoj radnoj snazi, jer među ispitanicima dve trećine kompanija nema niti jednog zaposlenog na minimalnoj zaradi.,“ izjavila je Jelena Pavlović i podvukla da je članicama AmCham-a od države potrebno samo poslovno okruženje i jake institucije koje će obezbediti jednake uslove i identična pravila igre za sve.

 

Jelena Pavlović istakla je uspehe Vlade koje su članice AmCham prepoznale kao poteze koji su unapredili poslovno okruženje, poput zauzdavanja budžetskog deficita, reforme izdavanja građevinskih dozvola, reforme radnog zakonodavstva i početka implementacije eUprave. Sa druge strane, predsednica AmCham istakla je da je ostalo još mnogo posla i to uglavnom, velikih sistemskih zahvata poput reforme javnih preduzeća, reforme zdravstva i pravosuđa.

 

O istraživanju:

 

AmCham-ovo istraživanje poslovne klime i poverenja investitora daje prikaz percepcije članstva AmCham-a o poslovnom okruženju i poverenju za dalje ulaganje u Srbiji. Snaga ovog istraživanja leži u činjenici da postoje uporedivi godišnji rezultati, jer je prvo istraživanje o poverenju i zadovoljstvu investitora sprovedeno 2013. godine. Prikupljeni podaci i njihovo poređenje sa rezultatima AmCham istraživanja iz prethodnih godina omogućava praćenje ključnih reformskih kretanja, uspešno sprovedenih reformi, ali i oblasti koje već godinama ostaju u nerešenom statusu – sa vrlo malo, ili gotovo bez ikakvog napretka.

 

O metodologiji istraživanja:

 

Ovogodišnje, peto po redu istraživanje sprovedeno je u periodu od jula do oktobra 2018. godine, putem kvantitativnog,  elektronskog upitnika i kvalitativnih intervjua metodom lice u lice. Kao i prošle godine, uključen je i kontrolni uzorak sačinjen od mikro, malih i startup kompanija okupljenih u okviru 4 asocijacije – Eneca, Startit, ICT Hub i Impact Hub. Cilj uključivanja i poređenja stavova velikih investitora i malih kompanija je jasnije sagledavanje stanja celokupne domaće ekonomije i neophodnih koraka za njen brži rast.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

15 + fourteen =