DOBRODOŠLI!

{ }

Da li je Srbija spremna da ode korak dalje u razvoju biogas sektora?

U Beogradu održana panel konferencija na temu održivog razvoja biogas sektora u Srbiji

Beograd 01. mart 2017. godine – Usvajanjem novih podsticajnih mera za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora u junu 2016. godine stvoren je dobar okvir za brzi razvoj novih biogas postrojenja u Srbiji. Ove mere će važiti do kraja 2018. godine i na vreme treba razmišljati o sledećim – zaključeno je danas na konferenciji posvećenoj održivom razvoju biogas sektora u Srbiji.

Stručni skup koji su organizovali srpsko Biogas udruženje, Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije i program srpsko-nemačke razvojne saradnje koju implementira GIZ „Rаzvој оdrživоg tržištа biоеnеrgiје u Srbiјi“ okupio je predstavnike biogas udruženja iz Srbije i Nemačke, ali i druge renomirane stručnjake iz ove oblasti. Cilj skupa bila je razmena iskustva, produbljivanje saradnje i razgovor o mogućnostima za razvoj koncepta korišćenja toplotne energije, sistema za prečišćavanje gasa i njegovog korišćenja, kao i o mogućnostima upotrebe digestata.

Ministar rudarstva i energetike, Aleksandar Antić, istakao je da je tema obnovljivih izvora energije od izuzetnog značaja za Srbiju. “Mi smo uložili veliki trud i energiju kako bi ovu temu promovisali i ukazali na to da je korišćenje obnovljivih izvora energije ozbiljna šansa ne samo za energetski sistem Srbije, već i za poljoprivredu i zelenu ekonomiju zemlje.” – istakao je ministar i rekao da on lično duboko veruje u budućnost biomase i biogasa u Srbiji.

Nemačka ima najdužu tradiciju u biogas sektoru. “Nemačka prednjači u oblasti biogasa, gde postoji preko 9000 biogas postrojenja sa preko 4500 MW ukupne instalisane snage. Poređenja radi, u Srbiji su od 2013. godine u funkciji bila samo tri poljoprivredna biogas postrojenja sa ukupnim kapacitetom od 3 MWel. Međutim, uvođenjem novih podsticajnih mera juna prošle godine došlo je do naglog skoka razvoja biogas sektora i otvaranja novih biogas postrojenja u Srbiji.“ – istakla je Milica Vukadinović, rukovodilac komponente Razvoj projekata u okviru srpsko-nemačkog razvojnog programa Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji i dodala: “Korišćenjem električne energije iz obnovljivih izvora Srbija se približava ekološkim standardima Evropske unije, ostvaruje se povećanje prihoda na lokalnom nivou, a gazdinstva dobijaju energetsku nezavisnost, što može imati veliku ulogu u poslovanju i planiranju. Domaći farmeri pokazuju veliko interesovanje za nove tehnologije koje kao organizacija promovišemo i nadamo se da ćemo u godinama pred nama imati priliku da sa srpskim farmerima razgovaramo o boljitku koji im biogas donosi.“

Održan seminar za medije u okviru kampanje „Evropa, to si ti“

O izveštavanju medija, pregovorima sa Evropskom unijom, IPA fondovima i mogućnostima za saradnju

Beograd, 21. februar 2017 – Seminar za predstavnike i predstavnice medija u organizaciji Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije, Evropskog PROGRESa, razvojnog programa koji finansiraju Evropska unija i Vlada Švajcarske i Udruženja novinara Srbije okupio je preko 20 novinara i novinarki nacionalnih i lokalnih medija. Tokom seminara oni su imali priliku da se bolje upoznaju sa prosesom pristupanja Evropskoj uniji u cilju bolje informisanosti građana i građanki o svim dešavanjima koje prate pregovore, ali i da saznaju nešto više o evropskim fondovima dostupnim za finasiranje projekata u našoj zemlji.

„Poboljšanje koordinacije republičkih i lokalnih vlasti, kao i komunikacije između institucija i predstavnika civilnog društva od velike je važnosti za proces pregovora o pristupanju Evropskoj uniji. Posebno je važna uloga medija koji osim informativne, imaju i edukativnu ulogu zato što preko njih građani Srbije stiču uvid u to koje koristi oni kao pojedinci imaju od učlanjenja u EU“, istakla je Tanja Miščević, šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji i dodala da se u okviru pregovaračkog procesa, dva poglavlja direktno bave medijima, Poglavlje 10 – Informaciono društvo i mediji i Poglavlje 23 – Pravosuđe i osnovna prava. Ona je najavila da se u narednom periodu očekuje Prvi nacrt pregovaračke pozicije za Poglavlje 10, i da se radi na izradi završne verzije predloga Zakona o elektronskim komunikacijama. Napomenula je da je krajem 2016. godine potpisan i Sporazum o saradnji i merama za podizanje nivoa bezbednosti novinara.

Ivana Đurić, pomoćnica direktora u Kancelariji za evropske integracije, u Sektoru za komunikacije i obuku, predstavila je najnovije istraživanje o stavovima građana o EU, kao i publikaciju „Mitovi o EU“ koja ima za cilj da argumentima odgovori na nedoumice koje građani imaju kada su u pitanju evropske integracije, ali i da ukaže na značaj pravovremenog i tačnog informisanja o temama koje se odnose na sve nas.
„Vesti o pregovorima i otvaranju novih poglavlja su važne ali ne i dovoljne kako bi građani i građanke Srbije bili upoznati sa suštinom evropskih integracija, odnosno kako će se ovaj proces i učlanjenje uticati na njihov svakodnevni život. Šta ovaj proces znači za mladog čoveka, a šta za malog privrednika ili poljoprivrednog proizvođača? Koje su koristi, a koji izazovi? Evropski PROGRES je pokrenuo kampanju „Evropa to si ti“, kako bismo probali da damo odgovore na neka od ovih svakodnevnih, životnih pitanja, posebno onih koja se tiču najmlađih sugrađana“, rekao je Marko Vujačić, nacionalni menadžer Evropskog PROGRESa.

Govoreći o podršci razvoju jugoistočne i jugozapadne Srbije, Marko Vujačić je rekao da su u proteklih deset godina EU i Vlada Švajcarske izdvojile oko 65 miliona podrške lokalnim razvojnim programima, a da je od oko 850 realizovanih čak 350 infrastrukturnih projekata koji su podrazumevali radove na školama, vrtićima, zdravstvenim ustanovama, komunalnim sistemima, kulturnim i sportskim objektima, ali i izradu tehničke i planske dokumentacije. Podrška koju donatori pružaju preko Evropskog PROGRESa usmerena je na unapređenje rada lokalne uprave, zatim infrastrukture, a posebna pažnja je data podršci ranjivim društvenim grupama, kao i razvoju preduzetništva, sve sa ciljem da se poboljša kvalitet života stanovništa.

Na seminaru je predstavljen i projekat „Medijska putovanja u EU“, koji podržava EU, a namenjen je novinarima i novinarkama. Kako je rekao Srđan Staletović, vođa projekta, novinari i novinarke informativnih redakcija nakon što predlože sopstvenu istraživačku temu koja je u vezi sa integracijama imaju mogućnost da posete zemlje članice i uporede iskustva iz Srbija sa evropskim.

JTI Srbija dobitnik priznanja Top Employers Europe 2017

Beograd, 8. februar 2017. godine – Kompanija Japan Tobacco International u Srbiji dobila je Top Employers Europe i Top Employer Serbia sertifikat za 2017. koji dodeljuje istoimeni institut sa sedištem u Holandiji. Zahvaljujući izuzetnim uslovima koje pruža svojim zaposlenima, JTI Srbija je već drugu godinu zaredom među dobitnicima ovog prestižnog priznanja.
Top Employers Institut dodeljuje priznanja vodećim poslodavcima u svetu – kompanijama koje neguju i razvijaju talente na različitim nivoima organizacije i teže kontinuiranom unapređenju prakse zapošljavanja. Da bi kompanija dobila Top Employers priznanje neophodno je da prođe rigorozan proces istraživanja, a za dodatnu potvrdu validnosti procesa svi podaci se nezavisno procenjuju.
Didije Elena, potpredsednik i generalni direktor JTI Adriatica rekao je: „Ponosni smo što nam je naša praksa zapošljavanja još jednom donela priznanje svetske klase. Duboko verujem da je uslov da postanete vrhunski poslodavac taj da imate vrhunske radnike; naši izuzetno talentovani i posvećeni ljudi čine kompaniju JTI izuzetnim mestom za rad.“
Dejvid Plink, generalni direktor Top Employers instituta rekao je: „Optimalni uslovi za zaposlene omogućavaju ličan i profesionalan razvoj. Zaključak našeg sveobuhvatnog istraživanja je da kompanija JTI Srbija pruža izuzetno okruženje za zaposlene i nudi veliki izbor kreativnih inicijativa od sekundarnih beneficija i radnih uslova, do programa za upravljanje učinkom rada koji su dobro osmišljeni i zaista usklađeni sa kulturom njihove kompanije.“

Izabrani dobitnici Sakura stipendija za 2016/2017

Japan kao nepresušan izvor inspiracije

Pročitaj više

Sidebar